Nova berba medalja: Usprkos Piškornici, Koprivnica je najekološkiji hrvatski grad

Podravski list profile

Križevci su proglašeni najboljim gradom srednje veličine u povlačenju novca iz europskih fondova, Ludbreg najboljim srednjim gradom u istoj kategoriji, a Koprivnica je dobila posebnu nagradu ECO City, dakle najekološkijeg hrvatskog grada, u natječaju koji su proveli Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos.

Proglašeni su i najbolji gradovi u području gospodarstva, kvalitete života te obrazovanja i demografije, no u tim kategorijama gradovi iz našeg kraja nisu ušli ni među finaliste.

Zanimljivo je da su laureati u svim kategorijama, osim u ECO Cityju i Smart Cityju (što je dobio Dubrovnik), odabrani na temelju analize njihovih proračuna i pratećih dokumenata, politika, demografskih, gospodarskih i drugih pokazatelja, a provedeno je i anketiranje građana.

U kategoriji obrazovanja i demografske politike, primjerice, gradovi su analizirani prema šest osnovnih pokazatelja, od kojih su neki, poput izdvajanja gradova za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, dodatno razrađivani. Prema tim kriterijima, znači, nijedan od naših gradova nije u hrvatskome vrhu.

U kategorijama ECO City i Smart City gradovi su se sami nominirali. Koprivnica je u prvoj nagrađena za „najbolja rješenja u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša“. Blizina velikog smetlišta Piškornica, koje je na osam kilometara od gradskog središta, kao i kontroverze oko gradnje regionalnog centra za otpad na istoj lokaciji nisu, očito, uzimani u obzir.

Na fotografiji: Mišel Jakšić gradonačelnik Koprivnice. Foto: Jakov Prkić / CROPIX

Što se Križevaca tiče, koji su drugu godinu zaredom ponijeli titulu najboljeg grada kad je u pitanju europski novac (lani kao jedini grad, ove godine kao najbolji srednji grad), već su počele blage konfrontacije vlasti i oporbe.

I dok je gradonačelnik Mario Rajn na svojoj Facebook stranici napisao kako je nagrada „još jedna potvrda da Križevci idu u dobrom smjeru kada su u pitanju strateški projekti i njihova realizacija“, njegov prethodnik Branko Hrg, koji je na čelu Križevaca bio 16 godina, ima drukčije viđenje.

– Sretan sam što su Križevci ponovo osvojili nagradu najboljeg srednjeg grada u Hrvatskoj po korištenju EU sredstava za razdoblje 2015. – 2018. U tom razdoblju realizirani su vrijedni projekti kao što je gradska knjižnica, biciklističke staze i parking kod bazena, Tehnološki park i razvojni centar… – pobrojao je Hrg „svoje“ projekte i potom Rajnu čestitao na tome što je – primio nagradu.

– Volio bih da imamo još takvih projekata – poentirao je Hrg.

Što se Koprivnice tiče, nedavno je također proglašena najboljom kontinentalnom turističkom destinacijom u Hrvatskoj u izboru Večenjeg lista, u čemu je pobijedila, primjerice, Plitvička jezera, nacionalni park Krka, Zagreb i Varaždin, što je izazvalo prilično čuđenje i polemike na društvenim mrežama.

Isti dan, pak, kad je u Šibeniku gradonačelnik Mišel Jakšić primao nagradu za najbolji ECO City, u Osijeku je Renato Labazan, šef gradske Turističke zajednice, preuzeo nagradu „turističkog događaja godine“ za Renesansni festival u izboru Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, što je najveća i najslužbenija moguća nagrada u turizmu.

I dok je nagrada ECO City već u petak navečer osvanula kao glavna vijest na koprivničkim službenim internetskim stranicama, na njima u subotu prijepodne još nije bilo ni traga o nagradi koju je primio Labazan. Potpuno usput rečeno, on i gradonačelnik Jakšić pripadaju različitim političkim opcijama.

Najnovija berba medalja, kad se pogleda u duljem vremenskom horizontu, nije nešto što bi bilo neobično kad je Koprivnica u pitanju. Za mandata Jakšićeva prethodnika Zvonimira Mršića prosjek je bio – dvije godišnje. Ako je tko zaboravio, „podravska metropola“, tako, proglašavana je nacionalnim prvakom u širokom rasponu od najboljeg grada u poticanju malog gospodarstva i u zapošljavanju osoba s invaliditetom do grada u kojemu se nalaze najljepša ulica i najbolja benzinska crpka u Hrvatskoj.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti