Nova berba medalja: Usprkos Piškornici, Koprivnica je najekološkiji hrvatski grad

Podravski list profile

Križevci su proglašeni najboljim gradom srednje veličine u povlačenju novca iz europskih fondova, Ludbreg najboljim srednjim gradom u istoj kategoriji, a Koprivnica je dobila posebnu nagradu ECO City, dakle najekološkijeg hrvatskog grada, u natječaju koji su proveli Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos.

Proglašeni su i najbolji gradovi u području gospodarstva, kvalitete života te obrazovanja i demografije, no u tim kategorijama gradovi iz našeg kraja nisu ušli ni među finaliste.

Zanimljivo je da su laureati u svim kategorijama, osim u ECO Cityju i Smart Cityju (što je dobio Dubrovnik), odabrani na temelju analize njihovih proračuna i pratećih dokumenata, politika, demografskih, gospodarskih i drugih pokazatelja, a provedeno je i anketiranje građana.

U kategoriji obrazovanja i demografske politike, primjerice, gradovi su analizirani prema šest osnovnih pokazatelja, od kojih su neki, poput izdvajanja gradova za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, dodatno razrađivani. Prema tim kriterijima, znači, nijedan od naših gradova nije u hrvatskome vrhu.

U kategorijama ECO City i Smart City gradovi su se sami nominirali. Koprivnica je u prvoj nagrađena za „najbolja rješenja u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša“. Blizina velikog smetlišta Piškornica, koje je na osam kilometara od gradskog središta, kao i kontroverze oko gradnje regionalnog centra za otpad na istoj lokaciji nisu, očito, uzimani u obzir.

Na fotografiji: Mišel Jakšić gradonačelnik Koprivnice. Foto: Jakov Prkić / CROPIX

Što se Križevaca tiče, koji su drugu godinu zaredom ponijeli titulu najboljeg grada kad je u pitanju europski novac (lani kao jedini grad, ove godine kao najbolji srednji grad), već su počele blage konfrontacije vlasti i oporbe.

I dok je gradonačelnik Mario Rajn na svojoj Facebook stranici napisao kako je nagrada „još jedna potvrda da Križevci idu u dobrom smjeru kada su u pitanju strateški projekti i njihova realizacija“, njegov prethodnik Branko Hrg, koji je na čelu Križevaca bio 16 godina, ima drukčije viđenje.

– Sretan sam što su Križevci ponovo osvojili nagradu najboljeg srednjeg grada u Hrvatskoj po korištenju EU sredstava za razdoblje 2015. – 2018. U tom razdoblju realizirani su vrijedni projekti kao što je gradska knjižnica, biciklističke staze i parking kod bazena, Tehnološki park i razvojni centar… – pobrojao je Hrg „svoje“ projekte i potom Rajnu čestitao na tome što je – primio nagradu.

– Volio bih da imamo još takvih projekata – poentirao je Hrg.

Što se Koprivnice tiče, nedavno je također proglašena najboljom kontinentalnom turističkom destinacijom u Hrvatskoj u izboru Večenjeg lista, u čemu je pobijedila, primjerice, Plitvička jezera, nacionalni park Krka, Zagreb i Varaždin, što je izazvalo prilično čuđenje i polemike na društvenim mrežama.

Isti dan, pak, kad je u Šibeniku gradonačelnik Mišel Jakšić primao nagradu za najbolji ECO City, u Osijeku je Renato Labazan, šef gradske Turističke zajednice, preuzeo nagradu „turističkog događaja godine“ za Renesansni festival u izboru Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, što je najveća i najslužbenija moguća nagrada u turizmu.

I dok je nagrada ECO City već u petak navečer osvanula kao glavna vijest na koprivničkim službenim internetskim stranicama, na njima u subotu prijepodne još nije bilo ni traga o nagradi koju je primio Labazan. Potpuno usput rečeno, on i gradonačelnik Jakšić pripadaju različitim političkim opcijama.

Najnovija berba medalja, kad se pogleda u duljem vremenskom horizontu, nije nešto što bi bilo neobično kad je Koprivnica u pitanju. Za mandata Jakšićeva prethodnika Zvonimira Mršića prosjek je bio – dvije godišnje. Ako je tko zaboravio, „podravska metropola“, tako, proglašavana je nacionalnim prvakom u širokom rasponu od najboljeg grada u poticanju malog gospodarstva i u zapošljavanju osoba s invaliditetom do grada u kojemu se nalaze najljepša ulica i najbolja benzinska crpka u Hrvatskoj.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Prometna nesreća u Starigradu

Maloprije se dogodila prometna nesreća u Starigradu između dva automobila Opel Astre i Audia. Prema riječima našeg fotoreportera ozlijeđenih nema. Kako je došlo do nesreće,

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti