Nova godina – novi zakoni: Veći minimalac, nacionalna mirovina…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nova godina nosi i nove zakone, a što je stupilo na snagu s današnjim danom pročitajte ispod. Donosimo one glavne izmjene koje bi vas mogle najviše zanimati.

– Minimalna neto plaća sad iznosi 3400 kuna, što je za 150 kuna ili za 4,61 posto više nego li 2020. godine.

– Studentima koji rade preko student servisa poslodavci moraju plaćati minimalno 26,56 kuna po satu, što je oko 4,7 posto više od dosadašnjih 25,39 kuna.

– Hrvatska će od ove godine svojim državljanima starijim od 65 godina koji nisu osigurali prihod za starost i ne ostvaruju pravo na mirovinu isplaćivati nacionalnu naknadu za starije osobe, i to u iznosu od 800 kuna. Isplata nacionalne mirovine kreće u veljači.

– Snižene su stope poreza na dohodak – stopa od 24 posto na 20 posto, a od 36 na 30 posto.

– Smanjuje se s 12 na 10 posto stopa koja se primjenjuje pri oporezivanju godišnjih i konačnih dohodaka te paušalnog oporezivanja djelatnosti (kao što su npr. iznajmljivači stanova ili apartmana).

– Ukida se oporezivanje godišnjom stopom od 24 posto poreznih obveznika koji su ostvarili dodatne primitke po osnovi drugog dohotka do visine peterostrukog iznosa osnovice osobnog odbitka.

– Povećava se porezno opterećenje za one koji ne prijavljuju primitke u skladu sa zakonskim propisima odnosno povećava se ta tzv. kaznena stopa za nesrazmjer imovine, s 54 na 60 posto.

– Porez na dobit – stopa za poduzetnike s prihodom do 7,5 milijuna kuna pada s 12 na 10 posto.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI