Nova meka za Hrvate: Minimalac 1200 eura, dobijete 13. i 14. plaću

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Za pola godine naša susjedna zemlja Austrija ukida radne dozvole za Hrvate i već je sad mnogo njih najavilo kako će sreću potražiti upravo tamo. Među njima su čak i brojni Hrvati koji već rade vani, uglavnom u Njemačkoj. Plaće jesu nešto niže, no bliže je i ostali su uvjeti puno bolji.

Jedan od onih koji već više mjeseci tamo rade je i Alen Sofić, Dubrovčanin koji je konobar u gradu Bludenzu. Za Dubrovački vjesnik je rekao:

– Minimalac je 1200 eura, a radnici imaju regres, te 13. i 14. plaću u lipnju i siječnju. Zadovoljan sam plaćom, poslodavac mi je osigurao smještaj, plaćene režije i hranu. Dobra je i manča, naravno da ostajem – rekao je Alen koji od plaće trgovca nije mogao živjeti u “Gradu”.

Nakon šest mjeseci ne samo da je svoj dug vratio, nego mu je ostalo dvostruko više.

– Između Irske, Britanije, Njemačke i ostatka EU svima preporučujem Austriju – kaže on.

– Što prije naučite njemački, a svima s temeljnim znanjem jezika poslodavci plaćaju usavršavanje, što je uračunato u radno vrijeme. Ponuda radnih mjesta je velika, a najlakše ih je naći u industriji i ugostiteljstvu – ispričao je za Dubrovački vjesnik.

Radniku se dodaje, jamči slobodan dan u tjednu, a pet prekovremenih sati u tjednu donosi idućeg tjedna dva slobodna dana u komadu. Prekovremeni se plaćaju duplo. Također, lokalna samouprava u Austriji određuju limite stanarine za svaku vrstu smještaja i ako gazde zatraže više, porez im se automatski uvećava 50 posto.

– Ako je stan skuplji u odnosu na visinu plaće, nakon prijave stiže povjerenstvo koje odlučuje o subvenciji – rekao je.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI