Nova poljoprivredna kultura u Podravini: Rekao sam idem probat, nisam požalio

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivan Goričanec iz Koprivničkih Bregi, osim što uzgaja povrće koje prodaje na koprivničkoj tržnici, ove je godine na svoj ‘repertoar’ ubacio i jednu netipičnu biljku za naše podneblje – kikiriki.

– Ove godine prvi sam put posadio kikiriki, onako samo za probu, i mogu reći da sam jako zadovoljan. Kikiriki se sadi iz ploda, jednostavno se ‘zapikne’ u zemlju i to je to. Plodove za sadnju nabavio sam u Čakovcu, a posadio sam stotinjak komada. Iako mi je pola biljaka propalo, jako sam zadovoljan urodom – veli Ivan.

Kaže kako s kikirikijem nema puno posla kod uzgoja, važno ga je ‘zagrinjati’.

– Kikiriki raste kao krumpir pa kako raste, treba raditi humke da bolje raste. Ne znam zašto je pola propalo, nije bio bolestan, možda je imalo veze to što ga nisam stigao oplijeviti pa je potkraj bio u korovu. No, ne odustajem od uzgoja, a sljedeće godine zasadit ću ga na 200 metara kvadratnih polja – objasnio je Ivan.

Ivan Goričanec

Kikiriki je postao prava atrakcija na koprivničkom placu, a mnogi mu ne vjeruju da ga je uzgojio doma.

– Kada ga uberem, najprije se mora sušiti na zraku, a nakon toga potrebno je pržiti ga jer je ovakav sirov jako gorak i nije ukusan. No, kad se prži, pa mu se doda sol i možda još neki začin, onda je odličan – veli Ivan.

Ideju za zadnju dobio je od šogora koji ga je posadio u Donjim Mostima, no on je imao druge probleme s uzgojem.

– Šogoru su u polje došli miševi pa su mu skoro sve pojeli. Ja ne odustajem od sadnje, a izračunao sam da sam mogao, da mi pola nije propalo, dobiti i 100 kilograma plodova, tako da ću ga sljedeće godine svakako posaditi. Neću ga prodavati ovako sirovog, već prženog, pa ćemo vidjeti kako će to ići – zaključio je Ivan.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI