Nova pravila za poticaje, dobra vijest za uzgajivače stoke, loša za muljatore

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Uredbu o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, a odnosi se na uzgajivače stoke.

Šumsko zemljište može se dati u zakup na 10 godina radi korištenja u svrhu ispaše stoke, uzgajanja drvenastih kultura kratkih ophodnji (proizvodnja biomase) te za  razvoj turističke djelatnosti u ruralnim krajevima.

– Na ovaj način postavili smo vrlo jasne kriterije tko može dobiti šumsko zemljište u zakup, omogućili smo pravnu sigurnost i jednaku šansu svima kojima je zaista potrebno šumsko zemljište. Stočarima dajemo u zakup šumsko zemljište sukladno njihovim potrebama za površinom, odnosno temeljem posjeda stoke. Domicilnim i mladim stočarima, kao i onima koji su uredni dosadašnji zakupnici, a nemaju dovoljno zemljišta prema broju uvjetnih grla, dali smo pravo prvenstva na javnom pozivu za zakup – rekao je Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, te dodao da se više neće moći dogoditi da netko bez ijednog grla stoke dobije u zakup šumsko zemljište, niti će biti moguće da se u zakup dobiju zemljišta koja uopće nisu namijenjena niti prikladna za pašarenje, a koja su služila za izvlačenje poticaja.

Po prvi put, ovom Uredbom omogućava se i zakup šumskog zemljišta u svrhu osnivanja i uzgajanja drvenastih kultura kratkih ophodnji za proizvodnju biomase za energetske svrhe te razvoj bioekonomije.

Hrvatske šume d.o.o. raspisivat će javne pozive za zakup šumsko zemljište, obrađivati pristigle prijave te izdavati ugovore za zakup.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI