Nova prijava protiv kontroverznog Križevčanina: Prevario još jednu partnericu

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 58-godišnjakom s križevačkog područja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju. Neslužbeno smo doznali kako je ponovno riječ o kontroverznom križevačkom bankaru Goranu Deliću (58).

Prevario ulagačicu

“Sumnja se da je osumnjičeni kao odgovorna osoba zadruge 2014. godine, u namjeri da zadruzi pribavi nepripadajuću imovinsku korist, s oštećenom 44-godišnjakinjom dogovorio ulaganje novčanih sredstava u zadrugu na određeno vremensko razdoblje, a novčana sredstva nakon isteka roka ulaganja nisu isplaćena s pripadajućom akontacijom dobiti, čime je 44-godišnjakinja oštećena za oko 176.000 kuna – priopćili su iz policije i dodali kako su protiv osumnjičenog zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju podnijeli posebno izvješće bjelovarskim tužiteljima.

Goran Delić (desno)

Problemi križevačkog bankara i kontroverznog poduzetnika ne prestaju. Zadnji smo put o njemu pisali krajem prošle godine, kada su bjelovarski tužitelji protiv njega na tamošnjem Općinskom sudu podignuli još jednu optužnicu zbog prijevare. Općinski sud u Bjelovaru potvrdio je podignutu optužnicu, tako da Gorana Delića uskoro očekuje početak još jednog kaznenog postupka. Kako navode iz tužiteljstva, osumnjičeni se tom optužnicom tereti za prijevaru tešku tri milijuna kuna.

Do isplate nije došlo

Prema toj optužnici, koja se prilično poklapa s kaznenom prijavom koju je policija protiv njega podnijela prošli tjedan, 17. ožujka 2014. godine, kao upravitelj zadruge u Križevcima, “znajući da je Zadruga prezadužena i da neće imati sredstava za isplatu dobiti i povrat uloženih uloga, oštećenom ponudio zaključenje ugovora o ulogu (klauzula), pri čemu je prešutio da do isplate neće doći”. Deliću je tadašnji poslovni partner povjerovao, zaključio s njegovom zadrugom ugovor i na njezin račun uplatio tri milijuna kuna na rok od pola godine uz isplatu devet posto godišnje neto akontacije dobiti te mogućnosti isplate nakon isteka roka od šest mjeseci. Nakon isteka roka, Delić je ulagaču ponudio sklapanje aneksa ugovora s novim rokom isplate, koji je ovaj prihvatio i opet mu povjerovao da će mu dobit isplatiti i vratiti si uplaćeni ulog. Aneks ugovora sa zadrugom ulagač je potpisao 28. studenog 2014. godine, a tim je dokumentom ugovoreno da oštećeni kao ulagač ulaže svoj ulog do 1. travnja 2015. godine.

MN: Zadruga prezadužena No, navode tužitelji, do isplate uloga zajedno s akontacijom nije došlo. Podravski list o Goranu Deliću opširno je pisao prije četiri godine kada su tužitelji protiv njega podignuli optužnicu zbog prijevare u gospodarskom poslovanju teške 9,2 milijuna kuna. Optužen je da je oštetio 39 ulagača u njegovu zadrugu Usluge Prigorje. Prema toj optužnici, Delić je od 2010. do 2015. kao upravitelj financijske zadruge s 39 osoba sklopio ugovore o ulogu na osnovu kojih su ulagači uplatili više od devet milijuna kuna jer im je bio zajamčen godišnji prinos do čak 12,5 posto. Tužitelji tvrde kako je Delić to napravio premda je znao da je zadruga prezadužena i da ulagačima neće moći vratiti uloge niti isplaćivati velik dobitak koji nije nudila niti jedna banka.

Delićeva zadruga Usluge Prigorje tadašnjim knjigovodstvenim vještačenjem bila je dužna vrtoglavih 52 milijuna kuna uz 40 milijuna kuna potraživanja za kredite i zajmove, no kako smo pisali, Delić je od 2012. do 2014. godine tih 40 milijuna kuna zajmova i drugih vrsta ulaganja plasirao tvrtkama koje su u njegovu vlasništvu ili suvlasništvu, a mnogima od njih bio je i direktor! Te su se tvrtke našle u velikim poslovnim problemima, a završile su u likvidaciji, stečaju ili pak postupcima predstečajne nagodbe.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI