NOVA SORTA Jušta: Pobrao sam prvo grožđe, bit će to vino koje će biti pravi hit na izložbama

Posebnost solarisa je činjenica da je to sorta koja se ne mora tretirati


Autor: podravski.hr — 31.07.2018. / 17:19 Aktualno

Martin Jušta, poznati vinogradar iz Kalinovca pokraj Đurđevca u svom vinogradu u predjelu Molvice – Plači breg obavio je prvu berbu solarisa, nove sorte grožda koju je posadio lani u svibnju. Bez obzira na ranu berbu urod je za prvu godinu dobar, a prema procjeni Martina bit će ga za 50 litara vina koje namjerava prijavljivati na razne izložbe.

Martin Jušta obavio je prvu berbu solarisa, nove sorte grožđa

– Jedan sam od rijetkih vinogradara u Podravini koji je posadio solaris i to na nagovor prijatelja Mladena Lakšaja iz Reke pokraj Koprivnice. Ta sorta je mješavina sivog pinota, rajnskog rizlinga i otonel muškata, a nastala je u Njemačkoj. Trenutno imam 500 trsova solarisa i ako se pokaže dobar namjeravam povećati uzgoj te nove sorte – priča nam Martin Jušta.

Slador na solarisu Jušte je između 19,5 i 20 posto pa “gazda” Martin očekuje novo vrhunsko vino s kojim će osvojiti tržište.

– Prerano je govoriti o kvaliteti vina, no mislim da bi moglo biti hit. Već u idućoj godini očekujem da ću s 500 trsova dobiti 500 litara vina. Posebnost solarisa je činjenica da je to sorta koja se ne mora tretirati pa možemo reći da je to čisti eko uzgoj grožđa – dodaje Martin Jušta.

Među ljubiteljima dobre kapljice Jušta je prepoznatljiv po graševini u čijoj proizvodnji prednjači. S tim vinom “osvojio” je i predsjednicu Kolindu Grabar Kitrarović koja je prilikom posjeta Đurđevcu odabrala baš njegovu graševinu za zdravicu nakon objeda.

– Graševina je moj proizvod broj jedan, a odlične rezultate ostvarujem i s mješavinom bijelih sorata. Naravno da će graševina i dalje biti primarna u mojoj proizvodnji, a nadam se da će i moj solaris oduševiti ljubitelje dobrog vina – zaključio je Martin Jušta. (db)

FOTO: Privatna arhiva