Nova turistička ruta u Ludbregu: Stižu turisti iz Izraela

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ludbreg bi uskoro mogao postati dio nove turističko-povijesne  rute. Radi se o projektu po nazivom putovima Hane Seneš.

Zbog toga na radni sastanak u grad su došli vladika Jovan Ćulibrk, eparh pakračko-slavonski, virovitički paroh Jovica Gačić, prof. Simcha Goldin sa Sveučilišta u Tel Avivu i Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice antifašista (ZUABA). Razlog posjeta bio je razgovor o potencijalnom razvoju povijesno-turističke rute Putevima Hane Seneš, koja bi u Sloveniju, Hrvatsku i Mađarsku godišnje privukla nekoliko grupa turista iz Izraela.

Hana Seneš (1921. – 1944.) bila je židovska pjesnikinja i poznata padobranka koja se tijekom Drugog svjetskog rata borila protiv nacista. Njena želja bila je da uđe u okupiranu Mađarsku i pomogne spasiti što više Židova od stradanja u logorima. Nekoliko mjeseci provela je na području sjeverozapadne Hrvatske, čak i na ludbreškom području. Nije uspjela u svojoj misiji jer je uhvaćena i osuđena na smrt. U Izraelu ima status narodne heroine te mnogo ulica i institucija nosi njeno ime.

Cilj je, poručuju u Gradu Ludbregu, da izraelski turisti prođu njenim putem prema Budimpešti, a Ludbreg se nalazi na tom putu.  

– Gostima su posebno bile zanimljive činjenice da je u Ludbregu postojala židovska zajednica sa sinagogom i danas zaštićenim grobljem, da je obitelj Šmidlehner proglašena pravednicima među narodima i da je dio ludbreških Židova sudjelovao u NOB-i. Predviđa se da bi izraelski turisti trebali dio svog puta provesti u Ludbregu i okolici, a prva grupa trebala bi stići već u kolovozu – priopćili su iz garda Ludbrega priopćili su iz Grada Ludbrega.

FOTO Grad Ludbreg

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI