VLADINA NOVA UREDBA Voda poskupljuje zbog plana spajanja lokalnih distributera u jednu tvrtku

Još 2014. godine tadašnji ministar Jakovina donio je uredbu o uslužnim područjima vodoopskrbe, prema kojoj ih je u Hrvatskoj trebalo biti samo 19


Autor: podravski.hr — 17.07.2018. / 7:26 Aktualno

Pitka voda na raspolaganju prolaznicima u središtu Koprivnice

Prvi komentari Vladine najave smanjenja broja distributera vode govore kako se još ništa ne zna, osim jednoga: Koprivničanci imaju razloga srepiti jer će im reforma sektora vodnog gospodarstva, kakva god ona bila, donijeti poskupljenje vode.
Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu energetike, najavio je okrupnjavanje vodno-komunalnih tvrtki. Prema prijedlogu – koji još nitko nije vidio – umjesto dosadašnjih gotovo 200 lokalnih poduzeća koje građane opskrbljuju vodom, nakon reforme sektora ostalo bi 35 do 40 isporučitelja vodnih usluga.
Na području Koprivničko-križevačke županije tri su distributera, a nakon reforme ne bi ih trebalo toliko i ostati.
– Čuo sam za najavu, ali još nismo dobili nikakav konkretan plan. Nakon što ga dobijemo, moći ću konkretno komentirati što će to značiti za našu tvrtku – rekao je Zdravko Petras, direktor Koprivničkih voda.
To je najveće od triju lokalnih distributera s godišnjom opskrbom od oko 2,5 milijuna kubičnih metara vode. Đurđevačke Komunalije i križevačko Komunalno poduzeće distribuiraju po 600.000 kubika godišnje na svome području.
Petras podsjeća kako je još 2014. godine tadašnji ministar Jakovina donio uredbu o uslužnim područjima vodoopskrbe, prema kojoj ih je u Hrvatskoj trebalo biti 19, uz isto toliko distributera. Prema toj uredbi, Koprivničko-križevačka županija trebala je biti jedno područje skupa s Bjelovarsko-bilogorskom, no to nikad nije provedeno.
– Na tom području je ukupno osam gradova i isto toliko distributera. Nikad se nije išlo u dogovore kako bi se poduzeća udružila i gdje bi bilo sjedište. To je i osjetljivo političko pitanje koje je nekako valjalo riješiti – veli Petras.
Domeće kako bi u takvom razvoju situacije najgore prošli Koprivničanci jer sada imaju najjeftiniju vodu ne samo u toj regiji. Udruživanjem bi se ona vjerojatno iznivelirala na višoj razini, a na cijenu bi utjecale i veće potrebe za investicijskim održavanjem na širem području od sadašnjih potreba za mrežu u Koprivnici i okolici.
– Koprivničke vode u regiji su apsolutni lider i što se tiče količine vode i što se tiče znanja i što se tiče infrastrukture, a i gubici u mreži su nam najmanji. Spremni smo godišnje isporučiti oko devet milijuna kubičnih metara. Kad bi došlo do udruživanja, vjerojatno bi voda za Koprivničance poskupjela – rekao je Petras.
Kako će izgledati nova Vladina uredba s 35 do 40 distributivnih područja, još se ne zna. U Ministarstvu kažu kako je njezina izrada u završnoj fazi te će je uskoro prezentirati javnosti, a u ovome trenutku ne mogu precizirati kako će ona u konačnici izgledati i kakva će konkretna rješenja ponuditi. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF