NOVA VLASNIČKA PRESLAGIVANJA Varaždinci dobivaju važniju ulogu u Medijskom sveučilištu

Gradsko vijeće Varaždina još je 2011. donijelo odluku o otkupu 50 posto udjela u Pavićevom Medijskom sveučilištu, ali zbog uhićenja Ivana Čehoka to nikad nije bilo provedeno


Autor: podravski.hr — 07.03.2013. / 13:00 Aktualno

KOPRIVNICA – Veleučilište u Varaždinu i Medijsko sveučilište u Koprivnici spojit će se u jednu ustanovu i time će ta kvadratura koprivničkoga fakultetskog kruga konačno biti zatvorena.
Odluku o integraciji Veleučilišta u Varaždinu (VELV) i Medijskog sveučilišta (MEDIS) u Koprivnici donijet će Gradsko vijeće Koprivnice na sjednici u ponedjeljak, 18. ožujka. Na istoj će se sjednici, prema dnevnom redu, odlučivati o prijenosu poslovnih udjela u društvu Media uni u kojem Koprivnica zasad ima 75 posto, a VELV 25 posto vlasništva.
S obzirom na već čuvenu ‘transparentnost’ Medijskoga sveučilišta, detalji tih odluka zasad nikome nisu poznati. No, za pretpostaviti je da će varaždinsko Veleučilište u cijeloj priči na kraju imati barem ravnopravnu vlasničku ulogu s obzirom na to da osigurava sve potrebne predavačke kadrove kojih Koprivnica nema.
Priča o Medijskom sveučilištu zakotrljala se prije osam godina kada se EPH Ninoslava Pavića preuzimanjem Slobodne Dalmacije od države obvezao u Splitu osnovati Novinarsku akademiju. Tijekom 2009. od tadašnjeg ministra prosvjete Dragana Primorca dobili su dopusnicu za pokretanje sveučilišta, ali Split taj film nikad nije gledao. Potom je gazda EPH-a Pavić svoje sveučilište ponudio Varaždincima, a njegovu je ponudu objeručke prihvatio ondašnji gradonačelnik Ivan Čehok.
Na sjednici 2011. godine Gradsko vijeće Varaždina, na prijedlog Čehoka, odobrilo je svojem VELV-u otkup 50-posto vlasništva u Pavićevom Medijskom sveučilištu. Taj udjel VEL je trebao platiti oko tri milijuna kuna te se obvezati na dodatna ulaganja od čak četiri milijuna kuna. Otprilike isto ulaganje, ali u oglasnom i promotivnom prostoru u svojim brojnim izdanjima, trebao je osigurati i EPH. Odluka na Vijeću usvojena je većinom glasova, ali Medijsko sveučilište u Varaždinu ipak nikad nije zaživjelo. Sve do danas.
Koprivnički slučaj neodoljivo podsjeća na varaždinski. Prema prvotnom dogovoru Grada i EPH-a, Koprivnica bi osigurala četiri milijuna kuna i prostore za fakultet, a Pavićeva medijska kuća četiri milijuna kuna kroz marketing i prostor u novinama.
Nakon toga, Koprivnica doista od EPH-a za 2,9 milijuna kuna otkupljuje 75 posto udjela u poduzeću Media uni, koje je vlasnik dopusnice, a 25 posto udjela otkupilo je varaždinsko veleučilište VELV. Pavićeva medijska kuća, međutim, odjednom se povlači iz projekta.
Danas, dakle, Pavićeva EPH-a više nema nigdje u priči o Medijskom sveučilištu. Pospremio je 3,9 milijuna kuna i posve se povukao iz projekta. Premda je, kažu upućeni, pokretanje Medijskog sveučilišta u Splitu EPH-u 2005. godine bio jedan od važnih uvjeta prilikom preuzimanja Slobodne Dalmacije od države. (rm)
Na fotografiji: studenti Medijskog sveučilišta u Koprivnici