NOVE MJERE: Kafići smiju raditi do 22 sata, od ponoći se uvodi niz strogih ograničenja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nacionalni stožer Civilne zaštite danas je objavio kako je u posljednja 24 sata zabilježeno 2958 slučajeva zaraze koronavirusom te da je 57 preminulih.

Zbog trenutne situacije s pandemijom načelnik Stožera i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se uvode nove, znatno strože mjere.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

– Ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50 kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30, na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba ne 30, sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Ograničenje privatnih svečanosti je na 10 osoba umjesto 15, sportska natjecanja mogu se održavati kao do sada samo bez gledatelja ali uz pridržavanje mjera. Obustava rada ugostiteljskih objekata, obustava rada kasina i automat klubova, ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata kojima nije obustavljen rad do 22 sata, obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obustavljen rad da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a, obveza za sve prodavaonice i trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti, sukladno preporukama HZJZ-a i strogo pridražvanje tih ograničenja. Obveza za sve prodavaonice, trgovine i trgovačke centre da za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, a to su sniženja, predblagdanske nabave, poduzmu dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog. Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22 sata do 6 sati. Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi, sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja i broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora i za svaku osobu mora biti osigurano 4 četvorna metra površine uz pridržavanje mjere – kazao je ministar Božinović i napomenuo kako će izrečene mjere trajati od ponoći 22. studenog, a trajati će do 15. prosinca. Provedbu mjera nadzirati će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policije, državnog inspektorata i Stožera civilne zaštite.

Krunoslav Capak, HZJZ

Što se tiče brojeva zaraženih, na konferenciji za javnost zaključeno je kako se s današnjim danom približno zadržavamo na visokim brojkama, no da i nemamo povećanje.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upozorio je kako po negativnim brojkama vode županije sa sjevera Hrvatske, Međimurska i Varaždinska županija, a najbolje stoji Istarska.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

– Iz svih podataka zaključili smo da nismo ostvarili pad, a pad je bitan kako bi se rasteretio bolnički sustav u sklopu cjelokupnog zdravstvenog sustava. Već desetak dana najavljujemo da ukoliko se ne postigne pad u ovom tjednu, a do njega očito nije došlo – istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objašnjavajući razloge uvođenja strožih mjera.

Kod naših susjeda u Varaždinu kod kojih je situacija alarmantna, izrečene su vrlo stroge mjere.

– To je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na otvorenom na kojem je prisutno više od 20 osoba na jednom mjestu, zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima, privremena obustava rad ugostiteljskih objekata uz izuzetak dostave hrane, obustava umjetničkih programa i sličnih manifestacija, privremena obustava sportskih natjecanja i treninga u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta. Odluke stupaju na snagu danas – kazao je Božinović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI