Nove nevolje našeg bankara: Optužen da je ulagača ‘preveslao’ za tri milijuna kn

Ne prestaju problemi za poznatog križevačkog bankara i kontroverznog poduzetnika Gorana Delića. Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru krajem rujna podiglo je protiv njega na Općinskom sudu još jednu optužnicu zbog prijevare.

Kako nam je priopćila Valentina Sertić, glasnogovornica bjelovarskih tužitelja, ne otkrivajući njegov identitet, Općinski sud u Bjelovaru potvrdio je podignutu optužnicu tako da Gorana Delića uskoro očekuje početak još jednog kaznenog postupka. Kako navodi glasnogovornica Sertić, osumnjičeni se posljednjom optužnicom tereti za prijevaru tešku tri milijuna kuna.

Goran Delić

Do isplate nije došlo

Delić je, kako navode tužitelji, 17. ožujka 2014. godine, kao upravitelj zadruge u Križevcima, “znajući da je Zadruga prezadužena i da neće imati sredstava za isplatu dobiti i povrat uloženih uloga, oštećenom ponudio zaključenje ugovora o ulogu (klauzula), pri čemu je prešutio da do isplate neće doći”. Deliću je tadašnji poslovni partner povjerovao, zaključio s njegovom zadrugom ugovor i na njezin račun uplatio tri milijuna kuna na rok od pola godine uz isplatu devet posto godišnje neto akontacije dobiti te mogućnosti isplate nakon isteka roka od šest mjeseci.

Nakon isteka roka, Delić je ulagaču ponudio sklapanje aneksa ugovora s novim rokom isplate, koji je ovaj prihvatio i opet mu povjerovao da će mu dobit isplatiti i vratiti si uplaćeni ulog. Aneks ugovora sa zadrugom ulagač je potpisao 28. studenog 2014. godine, a tim je dokumentom ugovoreno da oštećeni kao ulagač ulaže svoj ulog do 1. travnja 2015. godine. No, navode tužitelji, do isplate uloga zajedno s akontacijom nije došlo.

Podravski list o Goranu Deliću opširno je pisao prije četiri godine kada su tužitelji protiv njega podignuli optužnicu zbog prijevare u gospodarskom poslovanju teške 9,2 milijuna kuna. Optužen je da je oštetio 39 ulagača u njegovu zadrugu Usluga Prigorje.

Poslovni problemi

Prema toj optužnici, Delić je od 2010. do 2015. kao upravitelj financijske zadruge s 39 osoba sklopio ugovore o ulogu na osnovu kojih su ulagači uplatili više od devet milijuna kuna jer im je bio zajamčen godišnji prinos do čak 12,5 posto. Tužitelji tvrde kako je Delić to napravio premda je znao da je zadruga prezadužena i da ulagačima neće moći vratiti uloge niti isplaćivati velik dobitak koji nije nudila niti jedna banka.

Delićeva zadruga Usluge Prigorje tadašnjim knjigovodstvenim vještačenjem bila je dužna vrtoglavih 52 milijuna kuna uz 40 milijuna kuna potraživanja za kredite i zajmove, no kako smo pisali, Delić je od 2012. do 2014. godine tih 40 milijuna kuna zajmova i drugih vrsta ulaganja plasirao tvrtkama koje su u njegovu vlasništvu ili suvlasništvu, a mnogima od njih bio je i direktor! Te su se tvrtke našle u velikim poslovnim problemima, a završile su u likvidaciji, stečaju ili pak postupcima predstečajne nagodbe. Kada su ga bjelovarski tužitelji ispitali 16. lipnja 2016. godine, Delić je rekao kako osobno nikada nije kontaktirao s osobama koje su ulagale svoj novac u njegovu zadrugu i tvrdio je kako nije ništa prešućivao niti lažno prezentirao.

Znali za rizik

– Svi su znali u što ulažu i znali su da postoji rizik poslovanja. A do neisplate njihovih prinosa i uloga došlo je zbog problema u koje je zadruga upala, mimo moje volje – kazao je tijekom istrage Goran Delić. Kako smo istražili u Podravskom listu, braniteljska financijska zadruga Usluga Prigorje u svom je početku radila izuzetno dobro. Od 2010. do 2013. godine prikazala 15 milijuna kuna neto dobiti, a 2013. godine je ostvarila 12 milijuna prihoda i zapošljavala 40-ak radnika. Problemi su počeli od 2014. godine kada su prihodi pali na 2,2 milijuna kuna.

Tužitelji sumnjaju kako su za sve krivi zajmovi koje je zadruga davala Delićevim tvrtkama, a ulagačima je uzimao novac i nakon što je račun zadruge blokiran. Tužitelji su u toj optužnici podsjetili kako je očito da je “Goran Delić bio svjestan financijskog stanja zadruge i činjenice da neće moći isplaćivati uloge i dobiti, ali je sve to prešutio ulagačima prilikom zaključivanja novih ugovora.”. Na kraju, glasnogovornica bjelovarskih tužitelja Valentina Sertić dometnula je kako je protiv Gorana Delića pokrenuto nekoliko kaznenih postupaka.

– Pitanje je kako će sud postupiti u tim postupcima. Manje-više, riječ je o identičnim kaznenim djelima tako da je moguće da će se ići u objedinjavanje postupaka – kazala je Valentina Sertić. Općinski sud u Bjelovaru prošlog je tjedna donio odluku o naknadi troškova odvjetnici koja je Goranu Deliću u posljednjem predmetu bila postavljena kao braniteljica po službenoj dužnosti.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI