NOVE PRIJEVARE: Ženu nasamarili za kredit, muškarac ostao bez velikog novca za bager

Koprivničko-križevačka policija ovih je dana zaprimila dvije kaznene prijave u kojima su građani prijavili nove prijevare. Žena (54) s koprivničkog područja prijavila je kako je stupila u kontakt s njoj nepoznatom osobom koja joj je obećala realizaciju kredita. U četiri navrata je toj osobi preko bankovnih transakcija ukupno uplatila više tisuća kuna, no do sada joj nikakva sredstva od obećanog kredita nisu isplaćena.

ILUSTRACIJA

Drugu prijevaru prijavio je 57-godišnjak iz koprivničkog kraja koji je ostao bez nekoliko desetaka tisuća kuna za kupnju bagera. Preko oglasnika je pronašao bager s prikolicom i u namjeri kupnje stupio je u kontakt s njemu nepoznatom osobom u inozemstvu.

– Tijekom komunikacije oštećenom je ponuđeno da se bager transportira u Hrvatsku, na što je pristao te na bankovni račun uplatio više desetaka tisuća kuna. Nakon uplate novca kontakt u inozemstvu nije mogao ostvariti niti je bager dostavljen u Hrvatsku – priopćili su iz policije.

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve.

– Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.Kad kupujete online/putem interneta provjerite web-stranicu, nikad ne koristite veze dobivene elektronskom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.

Ne šaljite novac nepoznatom, ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ako je moguće, zadržite pravo da prvo primite robu. Prije plaćanja razmislite dvaput, provjerite jeste li razumjeli rizike kupnje putem interneta. Sačuvajte sve dokumente vezane za vaše online kupovine, mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili da dokažete da ste platili robu – istaknuli su iz policije.

Dobro razmislite: “Ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, vjerojatno nije” – naglasili su policajci.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI