Nove projekcije EP-a: HDZ 5 mjesta, SDP 3, Živi zid, Amsterdamska i Most po jedno mjesto

Podravski list profile

BRUXELLES, 18. travnja 2019. (Hina) – Prema najnovijoj projekciji budućeg izgleda Europskog parlamenta, u kojoj je prvi put uvršteno i sudjelovanje Velike Britanije na europskim izborima, od 11 hrvatskih mjesta HDZ bi osvojio pet, SDP tri, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jedno zastupničko mjesto.

Europski parlament je u četvrtak objavio četvrte projekcije o tome kako bi mogao izgledati budući saziv Europskog parlamenta na temelju ispitivanja javnog mnijenja objavljenih do 15. travnja 2019. U 21 državi članici provedene su 43 ankete posvećene izravno europskim izborima koji će se održati u svibnju 2019., a za Parlament ih je prikupila agencija Kantar Public. Podaci iz prethodnih projekcija objavljeni 27. ožujka također su ažurirani kako bi se podesili s podacima iz Velike Britanije te omogućila usporedba s novim okolnostima prema kojim Britanija sudjeluje na izborima.

Prethodne tri projekcije rađene pod pretpostavkom da Velika Britanija neće sudjelovati na izborima i da će budući saziv imati 705 zastupnika, od kojih će 12 biti iz Hrvatske, sada je projekcija napravljena za 751 mjesto, a Hrvatska ima jedno mjesto manje. Raspodjela hrvatskih mjesta u novoj projekciji ostala je skoro ista, a to jedno mjesto koje Hrvatska gubi, izgubila je najjača stranka HDZ, iako u postocima dobija više glasova nego prethodni mjesec.

Tako bi HDZ po najnovijoj projekciji imao pet mjesta s 34,3 posto glasova (u ožujku 30,7 posto). SDP osvaja tri mjesta s 21 posto glasova (u ožujku 19,2 posto), Živi zid jedno mjesto s 10,6 posto glasova (u ožujku 10,2 posto), Amsterdamska koalicija jedno mjesto s 10,5 posto glasova (u ožujku 7,7 posto) i Most jedno mjesto sa 7,7 posto (u ožujku 6,8 posto).

(Hina) xsv ydv

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI