Novi detalji križevačkog ‘događaja’: Bio je to pravi potres u zraku…

Deset godina prošlo je od pada i pronalaska meteorita u Križevcima. Ovih se dana to obilježilo tematskim predavanjem održanom u križevačkoj knjižnici Franjo Marković, a na kojem su sudjelovali članovi udruge ProGEO-Hrvatska koja se bavi promocijom znanosti, te zaštitom i promocijom geološke baštine. 

Podsjetimo, meteorit je pao u kiši komada meteora koja se dogodila u noći s 4. na 5. veljače 2011. kraj Križevaca. Procjenjuje se da je meteorit pri ulasku u atmoferu težio oko 90 kilograma. Nebesko tijelo doletjelo je pod prilično velikim kutom od oko 60 stupnjeva.

Ratko Matić

Tada je dvadesetak seizmičkih stanica u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Hrvatskoj zabilježilo „potres u zraku“, a vatreni spektakl koji je uslijedio snimilo je nekoliko kamera meteorske mreže i promatračnica. Najbolje snimke tada je napravila HMM kamera iz Valpova s udaljenosti od oko 150 km. U okolici Križevaca tada je palo, procjenjuje se, nekoliko stotina dijelova meteora koji bi zajedno mogli težiti oko tri kilograma. Ubrzo su članovi Hrvatske meteorske mreže, nekoliko astronomskih društava i tada nedavno osnovane Križevačke astronomske udruge ‘Perzeidi’ za njihovim ostacima krenuli u potragu, od čega je nastala prava mala ekspedicija.

U potrazi…

Više terenskih istraživanja vodio je poznati hrvatski znanstvenik i astronom, dugogodišnji voditelj zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević. Konačno je 20. veljače pronađen komadić težak 292 grama, veličine otprilike kokošjeg jajeta. U timu koji ga je pronašao bili su i članovi Perzeida, a mi smo tim povodom razgovarali s njihovim bivšim dugogodišnjim predsjednikom, no i dalje aktivnim članom, Ratkom Matićem. On nam je rekao kako se meteorit, koji je i službeno dobio ime po glavnom gradu Prigorja, danas čuva u posebnom spremištu unutar zvjezdarnice u Višnjanu.

Snimka pada

– Meteorit je tri godine nakon što je otkriven poslan na dodatne analize koje su i službeno potvrdile da se zaista radi o meteoritu. On se sad čuva u spremištu za svemirske tvari i to u vakuumskom spremniku, budući da je vrlo osjetljiv na vlagu i soli. To je jedini komad meteorita koji je tada pronađen, iako smo sigurni da ih je u okolici Križevaca palo još. Međutim, na njih je teško naići i potreban je cijeli tim za njihovo terensko istraživanje – ispričao nam je Matić, koji vjeruje kako bi ih se dalo sigurno pronaći još, no u prirodi su izloženi vlagi i atmosferskim prilikama i u tih deset godina vjerojatno su vrlo oštećeni.

Ovaj je komad, kaže, u potpunosti očuvan te kao takav i najpogodniji za daljnja istraživanja.  

– Da se nađe još nekoliko entuzijasta poput mene koji bi išli u dodatna terenska istraživanja, ja bih sigurno išao – nastavio je Matić, objasnivši kako meteoriti u našem podneblju ustvari padaju i puno češće, navevši kako je prije nekoliko godina jedan zabilježen kako pada u okolici Koprivnice.

Meteorit Križevci

No, za taj meteorit nije pronađen nijedan dokaz. Znanstvenicima je i datum pronalaska bio zanimljiv i simboličan. Tog je datuma daleke 1951. godine, točno 20. veljače, naime, zadnji put pronađen meteorit u Hrvatskoj i to kod Dubrovnika. U međuvremenu se doznalo da je meteorit stariji od Zemlje, a bio je dio asteroida koji je putovao negdje između Jupitera i Marsa. Kao predmet interesa znanstvenika s godinama nije jenjavao, te je nekoliko godina nakon pronalaska postao i prvi meteorit koji je snimljen u svrhu istraživanja tada potpuno novom tehnikom: stavljen je na rendgen, čijim se snimkama mogla vidjeti njegova unutarnja struktura. Iako pomno čuvan, do meteorita se može doći ako se rade istraživanja ili diplomski radovi u sklopu odgovarajućih znanstvenih ili stručnih studija. No, nema razloga da se odbiju makar novinari, ako bi željeli samo fotografirati ili uživo vidjeti spomenuti komad meteorita, zaključuje Matić.

FOTO Udruga Perzeidi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI