Novi đurđevački suvenir – kišobran s poznatim detaljima

Podravski list profile

Đurđevački Muzej je dobio novi suvenir – kišobran! Kako u Gradu Đurđevcu ističu:

– Grad Đurđevac i okolica poznati su po ljepoti kulturne i prirodne baštine i turizmu. Srednjovjekovna utvrda Stari grad, Legenda o Picokima, Hrvatska Sahara najprepoznatljiviji su simboli grada nositelja prestižne titule EDEN – Europske destinacije izvrsnosti – navode i ističu da se neki od tih motiva sada mogu pronaći i na novom suveniru Muzeja Grada.

– Osim utvrde Stari grad, pijetla, deva i motiva crkve te prirode koja okružuje grad Đurđevac na jednoj verziji kišobrana, u ponudi imamo i kišobrane s detaljima ruže. Taj se detalj odnosi na dio veza na poprsju dijela tradicionalne ženske nošnje Đurđevčanki, odnosno bluze koja se nosila u svečanijim prilikama – na misu, svadbu i slično. Najčešće su to cvjetni motivi, često stilizirani. Građanskim utjecajem polovicom 20. st. u nošnju se uvode industrijski materijali te se ovakva bluza sve rjeđe nosi. Kao dio tradicije njeguje se kroz nastupe folklornih skupina KUD-a Petar Preradović iz Đurđevca – navode.

FOTO Grad Đurđevac

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti