Novi megaprojekt u Podravini: Izgradnja geotermalne elektrane sve je izglednija

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec zajedno su uložili nešto manje od 1, 2 milijuna kuna u povećanje temeljnog kapitala tvrtke Bukotermal, koji sad iznosi 1,4 milijuna kuna.

Radi se o trgovačkom društvu za istraživanje i eksploataciju geotermalnih polja, a ovaj potez označava ozbiljnost Općine Mali Bukovec, a što je još važnije, i Varaždinske županije, za projekt gradnje geotermalne elektrane u polju Lunjkovec. Općinsko vijeće tako je odobrilo iznos od 173.400 kuna za povećanje temeljnog kapitala, a Županija je osigurala gotovo milijuna kuna za dokapitalizaciju Bukotermala.

Cilj je na poljima na području općine Mali Bukovec izgraditi geotermalnu elektranu snage 12 megawata. Ostatak energije, točnije vruće vode koja bi vraćala iz turbina elektrane, usmjeravao bi se u plastenike i staklenike za uzgoj cvijeća. Naime, kako je Varaždinska županija vodeći proizvođač cvijeća u Hrvatskoj, a podaci govore da je naša samodostatnost u tom segmentu oko 10 posto, u Općini i Županiji ovdje vide velik potencijal za razvoj i proširenje kapaciteta lokalnih proizvođača.

Proizvođači na području Varaždinske županije proizvode 40 posto ukupne proizvodnje u Hrvatskoj, a velik dio te proizvodnje koncentriran je na bukovečkom području, tako da ova investicija ima smisla.

Vlada je prije nešto više od mjesec dana donijela Uredbu o kvotama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija, što je ključni dokument u ovom projektu. Prema tom dokumentu, za geotermalne elektrane odobreno je 20 megawata snage, za koju bi država garantirala otkup po povlaštenoj cijeni.

No, ovo je ključni dokument u još jednom projektu, a to je planirana izgradnja termoelektrane u Legradu, koju bi gradila turska tvrtka MB Geotermal. No, problem je upitna ekonomska računica geotermalne elektrane, ako se ne dobiju državni poticaji za otkup takve energije.

Država je za geotermalnu energiju predvidjela poticanje od 20 megawata, koliko i Turci traže, a Bukotermal traži 12 megawata. Obje tvrtke imaju istražnu dokumentaciju, turska kompanija  provela je vlastita istraživanja, a Varaždinska županija, zahvaljujući županu Radimiru Čačiću, posjeduje detaljnu dokumentaciji koju je izradila INA kada je na ovim poljima tražila naftu ili plin. Oba subjekta nadaju se dobivanju državnih potpora za svoje projekte, o kojima i ovisi realizacija.

Kako doznajemo, turska tvrtka preko konzultanata već sad radi na tome da se donese odluka o povećanju kvota koje bi država subvencionirala. U MB Geotermalu smatraju da Hrvatska ima potencijal proizvoditi 150 megawata električne energije iz geotermalnih izvora. Prvi korak prema ovim investicijama dogodilo se prošli mjesec kad je Agencija za ugljikovodike raspisala natječaje za četiri istražna prostora namijenjena istraživanju geotermalnih voda u energetske svrhe. Riječ je o području Dravske potoline u kojem je evidentiran značajan geotermalni potencijal.

Investitorima su tako ponuđeni istražni prostori Ernestinovo nedaleko od Osijeka (temperature pare do 165 stupnjeva), Lunjkovec – Kutnjak (do 145 stupnjeva Celzijusa), za koji je zainteresirana Bukotermal, i polje Legrad-1 (do 212 stupnjeva), na kojem bi elektranu gradili Turci te Merhatovec (do 150 stupnjeva) u Međimurju. Natječaj je otvoren do 1. rujna ove godine. Zainteresiranih investitora, kako izgleda, neće nedostajati, a u međuvremenu lobirat će se da se povećaju i subvencionirane kvote.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Treneru Slavena Belupa preminuo otac

Tomislav Stipić u srijedu je ostao bez oca. Tog dana Slaven Belupo je igrao prvenstveni susret s Rijekom, a tužnu vijest trener koprivničke momčadi doznao

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI