Novi model stanovanja mnogima bi mogao riješiti stambeno pitanje

Model stambenog zadrugarstva u Europi nije neka novost, no u Hrvatskoj se takav princip stanovanja ne prakticira. Križevci će izgledno biti prvi grad u Hrvatskoj koji će službeno poticati upravo takav oblik suživota.

Fokus je na rješavanju stambenog pitanja, a radi se ujedno i o obliku povoljnijeg i pristupačnijeg stanovanja. Rezime je to pilot-projekta koji je predstavljen prošle srijede u Razvojnom centru i Tehnološkom parku Križevci.

U idućih 16 mjeseci organizirat će cijeli niz aktivnosti, predavanja i radionica radi prenošenja iskustava takvog oblika stanovanja iz inozemstva, čime žele stvoriti sve potrebne preduvjete da se u glavnom gradu Prigorja uspostavi stambena zadruga.

Istražit će se pravne i financijske mogućnosti, napraviti studija izvodljivosti te održati radionica sa zainteresiranim građanima.

Razliku između trenutnih tržišno raspoloživih modela i zadružnog stanovanja pojasnio je suradnik na projektu Antun Sevšek:

– U cijenu stambenog kvadrata ne ulazi cijena zemljišta i komunalne naknade, odnosno cijena profita, što je slučaj u klasičnoj komercijalnoj stambenoj izgradnji. Stambena zadruga kao pravni organizacijski subjekt sklapa ugovor o pravu građenja, odnosno korištenju zemljišta s jedinicom lokalne samouprave koje time stječe pravo i obavezu sudjelovanja u kontroli, te nadzoru tog subjekta.

Sama zadruga preuzima na sebe obvezu i organizacijski teret izgradnje i budući da ona radi za sebe i svoje članove nema mjesta za profit.

Predstavnici nositelja projekta nadodaju kako je takav model dulje vrijeme prisutan u Europi. Primjerice, samo u Beču čak 60 posto stambenog fonda nalazi se u takvom obliku vlasništva, dok je u Nizozemskoj 30, što na tome ne staje. Samo prema njihovu iskustvu takav oblik stanovanja podigao je kvalitetu života, potvrdio je to za Podravski list voditelj projekta Darovan Tušek iz Zadruge Otvorena arhitektura.

– Naš je cilj pokušati implementirati takav model stanovanja u Hrvatskoj, sukladno s pravnim i ostalim mogućnostima, a vođeni iskustvom iz Europe. Činjenica je da je trenutni vlasnički sustav nekretnina baziran na slobodnom tržištu za mnoge građane nepovoljan, ako ne i neodrživ, a ovim se modelom svima može olakšati. To ćemo u narednih godinu i pol pokušati predstaviti građanima Križevaca, a na kraju objaviti i publikaciju, kao svojevrsnu „kuharicu“ s odgovorima na sva pitanja koja i nas zanimaju – zaključuje Tušek.

Sam projekt sufinancira se u okviru programa Europske unije i Europskog socijalnog fonda, koji je već s prvim koracima krenuo u prosincu prošle godine.

Foto: Nikola Wolf/Grad Križevci

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI