NOVI MOMENT Suđenje poduzetniku: Osim poplave, dokumentaciju nam je uništio i ‘neki virus’

Do optužbe je došlo nakon kontrole poreznika, koji su uvidjeli kako dokumentacija koju su im dali ne odgovara podacima iz banaka


Autor: podravski.hr — 03.11.2018. / 10:51 Crna kronika

Supružnici Slavica i Zdravko Ivandija

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje supružnicima Zdravku (65) i Slavici (63) Ivandiji, poznatim poduzetnicima iz Đurđevca koji su optuženi da su iz svoje tvrtke Kont-ing izvukli 1,5 milijuna kuna. Na prvoj raspravi Zdravko Ivandija porekao je krvnju i vrlo detaljno iznio svoju obranu. Gubitak poslovnih knjiga pravdao je poplavom te da je sva dokumentacija zabunom bačena, a vrlo je detaljno opisao postojanje i problematiku poslovanja tvrtke od njezina osnutka davne 1992. godine. Sudac Igor Pavlic u srijedu je ispitao dvije svjedokinje, službenicu Porezne uprave Kristinku Štefan i zaposlenicu Ivandijine tvrtke Božicu Čordašev.
– Poreznici, kada su vidjeli da ne raspolažemo svom potrebnom dokumentacijom, već samo dokumentacijom koju je informatičar uspio izvući iz starog programa, bili su vrlo agresivni, nastupili su u stilu da kakav smo mi to ured kada nemamo svoju dokumentaciju, gubimo je, a vodimo poslovne knjige za druge – opisala je svjedokinja Božica Čordašev sucu Igoru Pavlicu.
– Nismo odmah shvatili da je dokumentacija nestala i da je bačena, a kada smo shvatili, nastala je frka i panika jer smo bili svjesni što to znači – kazala je Božica Čordašev. Rekla je kako je njezin direktor, optuženi Zdravko Ivandija, bio u bolnici i da su ga htjeli što manje opterećivati, no on je zbog svega izašao iz bolnice.
– Pokušali smo prikupiti sve moguće ulazne račune, no to je bilo teško pa nismo uspjeli sve. No, dosta toga smo uspjeli. Zdravko Ivandija uložio je maksimalni napor da skupi svu raspoloživu dokumentaciju, primjerice za režije, leasing i slično. Osobno je otišao u Poreznu upravu predati račune. Imali smo problem i s pristupom podacima u računalu. Računalo inače nismo koristili za knjiženja i rad za naše klijente, na njemu je bio stari program i bile su samo knjige za Kont-ing dok su knjige za naše klijente bile vođene u novom programu – objasnila je Božica Čordašev i dodala kako je bilo problema i s izlistom podataka iz starog računala te su tražili pomoć informatičara, no nisu mogli izlistati podatke u obliku kakvom su zahtijevali iz Porezne uprave, objasnila je svjedokinja sucu Pavlicu.
Službenica Porezne uprave Kristinka Štefan, koja je obavljala nadzor tvrtke Kont-ing, sucu Pavlicu je rekla kako su nadzor obavljali isključivo zato što do tada nikada nitko u toj tvrtki nije obavljao takav nadzor.
– Dodatno smo od banaka tražili izvode sa žiro-računa, a prikupili smo i dostupne podatke od kupaca i korisnika usluga, kao i od kartičnih kuća vezano za isplate preko žiro-računa. Uočili smo da se podaci iz tabele koje je prvooptuženi dostavio putem e-maila ne poklapaju u svemu s originalnim izvodima banaka – rekla je Kristinka Štefan.
– Osim poplave, Zdravko Ivandija spominjao je kako im je neki virus napao računalni program. Glavna knjiga je bila isprintana, međutim, nisu bili dostupni podaci pomoćnih knjiga i dnevnih knjiženja – kazala je porezna inspektorica i sucu odgovorila kako osobno, niti od kolega nikada nije bila u konfliktima s odgovornim osobama u tvrtki Kont-ing. S drugooptuženom Slavicom Ivandija, rekla je kako nisu ni razgovarali zato što je ona na početku rekla da “nema relevantnih saznanja”. Nakon tih svjedočenja sudac Igor Pavlic raspravu je odgodio i novu zakazao za početak prosinca kada će ispitati svjedoka koji se nije pojavio na zakazanoj raspravi. (ke)
FOTO: ARHIVA