Novi načelnik – novi zaokret: Okrećemo se EU fondovima i ukidamo naknade vijećnika

Općina Peteranec jedna je od rijetkih općina u našoj županiji u kojoj su nedavni lokalni izbori donijeli promjene, a u načelničku fotelju, umjesto HDZ-ova Krešimira Matijašića, zasjeo je nezavisni Ivan Derdić (30). Njegova nezavisna lista ima i većinu Općinskom vijeću, što će novom načelniku znatno olakšati provođenje zacrtanih planova.

Priča s novim načelnikom objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Po struci je Ivan Derdić pravnik, a prije preuzimanja vlasti radio je u pravnoj službi Podravke. Kako bi se u potpunosti posvetio vođenju Općine, „zamrznuo“ je svoje radno mjesto u Podravci i načelničku dužnost obavljat će kao profesionalac.

– Ako želimo razvijati općinu u smjeru koji smo odredili u predizbornom programu, u potpunosti moram biti posvećen poslu načelnika. Prvih pet dana nakon preuzimanja vlasti radio sam kao volonter i bilo je teško uskladiti sve obveze. Zato smatram i da je i odluka da profesionalno budem načelnik ispravna – ističe Ivan Derdić.

Načelnik Peteranca Ivan Derdić

Za politički angažman odlučio se prije godinu dana kad je u šetnjama Peterancem razgovarao sa sumještanima i osjetio njihovo nezadovoljstvo vođenjem općine.

– Osjetio sam puls da mještani žele promjene i da većina njih očekuje da se kandidiram za načelnika. Bilo mi je najvažnije naći 13 osoba raznih profila koje su zajedno sa mnom spremne pokrenuti promjene u našoj općini i kad sam našao tih 13 osoba, odlučio sam da ću se kandidirati za načelnika. To su sve mlade osobe kojima je također glavni cilj pokrenuti razvoj naše općine i zaustaviti loš demografski trend – kaže Ivan Derdić.

Od prvog dana zajedno sa svojim timom vjerovao je u pobjedu na izborima. No,  za svog prethodnika Matijašića, dodaje on, ne može reći da je nešto nužno krivo radio.

– Svatko od nas ima vlastiti pristup radu pa će tako i moj pristup biti drugačiji od njegova. Moje je mišljenje da se premalo novca povlačilo iz fondova Europske unije i državnog proračuna. Tu ću napraviti velik zaokret, a da sam na dobrom putu potvrđuje činjenica da smo se već prijavili i od Ministarstva demografije dobili potporu za sufinanciranje troškova boravka mališana u dječjem vrtiću. Ta će potpora rasteretiti općinske financije jer ćemo smanjiti naš udio u sufinanciranju vrtića i ta sredstva preusmjeriti u druge investicije nužne za poboljšanje kvalitete života svih mještana – naglašava Ivan Derdić.

Među prvim odlukama je i ukidanje naknada općinskim vijećnicima koju će podržati njegova nezavisna opcija.

– Nastojat ćemo uštedjeti gdje je god to moguće kako bismo imali sredstva za vlastiti udio u projektima za koje očekujemo potpore iz fondova Europske unije. Naš je cilj ravnomjeran razvoj svih općinskih naselja pa ćemo tako rasporediti i ulaganja te Sigetec i Komatnica sigurno neće biti zakinuti u odnosu na Peteranec. Među prvim odlukama je i revizija općinskih financija kako bismo znali točno stanje bez obzira na to što je bivši načelnik Matijašić istaknuo da je na računu Općine ostavio 2,5 milijuna kuna – zaključio je Ivan Derdić.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI