NOVI OTKAZI U PODRAVKI Direktori proglašeni viškom, iz tvrtke odlaze s zakonskim otpremninama

Početkom kolovoza otkaze će dobiti 20 radnika Podravke: direktorima zakonska otpremnina 70.000 kuna, a radnicima samo 30.000 kuna


Autor: podravski.hr — 31.07.2013. / 13:14 Aktualno

Ilustracija / Poslovna zgrada Podravke u Koprivnici

KOPRIVNICA – Iz Podravke ovih dana odlazi 20 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, no prvi puta bez stimulativne otpremnine.
Među prvim rukovoditeljima koji odlaze bez stimulativnih otpremnina su, kako neslužbeno doznajemo, Damir Štefan, Goran Kvakarić, Joso Brkljača, Stjepan Križan, Ivan Mesarov, Juro Maričić i drugi.
Joso Brkljača bio je dugogodišnji šef Podravkinog ugostiteljstva, a Stjepan Križan, član HDZ-a, radio je u Ljudskim potencijalima te je također jedno vrijeme bio šef Podravkinog ugostiteljstva.
Goran Kvakarić bio je šef Podravkinog predstavništva u Poljskoj, no sa Sašom Romcem, bivšim članom Uprave Podravke, u Pragu je osnovao tvrtku Quorom. Romac je bio osumnjičen kako je preko te tvrtke ‘oprao’ oko milijun kuna, a Kvakarić je bio svjedok istrage koji je kazao kako je tvrtka osnovana kako bi dobio boravišnu dozvolu. Kvakariću je nakon toga karijera u Podravki krenula nizbrdo jer je ubrzo smijenjen.
Damir Štefan radio je, pak, u nekadašnjoj Poni trgovini u koju je prešao iz Bilokalnika. Ivan Mesarov bio je jedan od šefova u logistici te direktor tvornice Vegete. Juro Maričić najkraće je u Podravki, 13 godina, a zaposlen je u Sektoru centralnog planiranja i pripreme proizvodnje.
Zakonom zajamčene otpremnine su po direktore čak i bolje nego stimulativne dok su za radnike ipak lošiji uvjeti. Zakonski, otpremnina iznosi do šest prosječnih plaća, a direktori koji odlaze sa svojih pozicija imaju plaće od 10 do 14 tisuća kuna. Njihove otpremnine tako će iznositi od 60 do 84 tisuće kuna, a još k tome imaju otkazni rok od sedam mjeseci te će u tom vremenu dobivati punu plaću, što znači da će ukupno do kraja otkaznog roka dobiti još između 70 i 100 tisuća kuna, odnosno sveukupno čak do 200 tisuća kuna.
Za 35 godina radnog staža u slučaju isplata stimulativnih otpremnina kao što su bile u posljednjoj rundi po 4500 kuna, dobili bi tek oko 150 tisuća kuna. Radnici će, pak, dobiti tek 30-ak tisuća kuna otpremnine.
Još je jedna ‘caka’ u otkaznom roku moguća: ako netko od radnika otvori bolovanje, ono mu ne ulazi u otkazni rok koji se u tom slučaju produžuje, a kao zaposlenici Podravke do 1. veljače sljedeće godine, oni će dobiti i božićnicu i nastavlja im se radni staž.

Izvještava: ADELA SOČEV
Foto: Ilustracija