NOVI PODACI Na sjeveru zemlje uvjerljivo najniže mirovine, evo u kojim gradovima su najveće

Uvjerljivo najniže mirovine u Hrvatskoj dobivaju Međimurci - lani je prosječna penzija tamo iznosila jedva 2100 kuna


Autor: podravski.hr — 27.02.2019. / 15:44 Aktualno

Ilustracija / Koprivnički penzići među najsiromašnijima su u državi

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, potkraj prosinca prošle godine u Koprivničko-križevačkoj županiji bilo je nešto više od 34.000 radnika. U odnosu na godinu ranije, riječ je o povećanju obveznih osiguranika za gotovo dva posto.

Na varaždinskom području bilo je oko 64.000 osiguranika, na međimurskom 41.000, a na bjelovarskom 31.000. Broj zaposlenih, odnosno osiguranih osoba u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji rastao je manje od jedan posto.

Uvjerljivo najniže mirovine u Hrvatskoj dobivaju Međimurci – lani je prosječna penzija tamo iznosila jedva 2100 kuna. Da su na sjeveru mirovine doista najmizernije u državi pokazuju i podaci za koprivničku regiju u kojoj je prosječna penzija 2160 kuna, u virovitičkoj je 2130 kuna, a u bjelovarskoj regiji 2200 kuna. To ne treba čuditi s obzirom na visok udjel poljoprivrednih mirovina.

Mirovine su prošle godine na sjeveru nominalno rasle između četiri i pet posto u odnosu na preklani. Realno, uzveši u obzir inflaciju, odnosno povećanje troškova života ostvaren je mnogo manji, zapravo zanemariv rast.

Najveće mirovine, pretpostavljate, imaju u Zagrebu i one u prosjeku u prošloj godini iznose 3200 kuna. Na drugom su mjestu Riječani s prosječnom isplaćenom mirovinom od 3000 kuna. Prosjek za cijelu Hrvatsku iznosi oko 2600 kuna, što znači da područje Koprivničko-križevačke županije za državom zaostaje 20-ak posto, a za Zagrebom čak 35 posto. (rm)

FOTO: ILUSTRACIJA