Novi prijedlog: Radni tjedan za starije od 60 godina skratiti na 35 sati

Podravski list profile

Klub zastupnika Hrvatske seljačke stranke i Demokrata uputit će u saborsku proceduru izmjene Zakona o radu kojima će, među ostalim, predložiti da se za radnike starije od 60 godina smanji broj sati rada za puno radno vrijeme s 40 na 35 sati tjedno, najavio je u petak predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

Mrsić ocjenjuje kako će izmjenama radno-mirovinskih zakona, kojima se produžuje dob za prestanak radnog odnosa na 68 godina i kojima premijer Andrej Plenković pokušava popraviti štetu nastalu mirovinskom reformom, nastati samo još veća šteta jer su izostale izmjene koje bi omogućile bolje uvjete rada.

S obzirom da se u zakonu ništa ne mijenja po pitanju uvjeta, smatra Mrsić, povećanje dobne granice za prestanak radnog odnosa na 68 godina neće imati nikakav učinak na dulji ostanak u svijetu rada.

“Vlada zatvara oči, zbog loših uvjeta rada teško je dočekati 65. a kamoli 68. godinu na svom radnom mjestu”, istaknuo je Mrsić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru i najavio slanje u proceduru izmjena Zakona o radu.

Uz fleksibilnije radno vrijeme, skuplji rad na određeno vrijeme, ukidanje mogućnosti prestanaka radnog odnosa po sili zakona, ulazak osposobljavanja radnika u radno vrijeme,  Demokrati predlažu i da se radnicima iznad 60 godina života puno tjedno radno vrijeme s 40 smanji na 35 sati.

Zbog izostanka mjera za poboljšanje uvjeta rada, koordinatorica za rad i socijalnu politiku u Savjetu Demokrata Marina Kasunić ocijenila je vladine zakonske izmjene “bacanjem pijeska u oči”.

U praksi se pokazuje da se radno vrijeme ne poštuje, da nema sigurnosti radnog mjesta, da raste rad na crno i da se stariji radnici diskriminiraju, a Vlada ništa ne poduzima po tim pitanjima, kazala je .

Upitan o stanju u vladajućoj koaliciji, Mrsić je prognozirao da će HNS ostati u koaliciji a štrajk u prosvjeti uskoro završiti dogovorom o povećanju plaća.. “Plenković želi predsjedavati EU-om a HNS ne želi se riješiti veza s državnim poduzećima, državnim tajnicima, ministrima u Vladi”, ustvrdio je.

(Hina) xmpv ymvr

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI