Novi prijedlog: Radni tjedan za starije od 60 godina skratiti na 35 sati

Podravski list profile

Klub zastupnika Hrvatske seljačke stranke i Demokrata uputit će u saborsku proceduru izmjene Zakona o radu kojima će, među ostalim, predložiti da se za radnike starije od 60 godina smanji broj sati rada za puno radno vrijeme s 40 na 35 sati tjedno, najavio je u petak predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

Mrsić ocjenjuje kako će izmjenama radno-mirovinskih zakona, kojima se produžuje dob za prestanak radnog odnosa na 68 godina i kojima premijer Andrej Plenković pokušava popraviti štetu nastalu mirovinskom reformom, nastati samo još veća šteta jer su izostale izmjene koje bi omogućile bolje uvjete rada.

S obzirom da se u zakonu ništa ne mijenja po pitanju uvjeta, smatra Mrsić, povećanje dobne granice za prestanak radnog odnosa na 68 godina neće imati nikakav učinak na dulji ostanak u svijetu rada.

“Vlada zatvara oči, zbog loših uvjeta rada teško je dočekati 65. a kamoli 68. godinu na svom radnom mjestu”, istaknuo je Mrsić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru i najavio slanje u proceduru izmjena Zakona o radu.

Uz fleksibilnije radno vrijeme, skuplji rad na određeno vrijeme, ukidanje mogućnosti prestanaka radnog odnosa po sili zakona, ulazak osposobljavanja radnika u radno vrijeme,  Demokrati predlažu i da se radnicima iznad 60 godina života puno tjedno radno vrijeme s 40 smanji na 35 sati.

Zbog izostanka mjera za poboljšanje uvjeta rada, koordinatorica za rad i socijalnu politiku u Savjetu Demokrata Marina Kasunić ocijenila je vladine zakonske izmjene “bacanjem pijeska u oči”.

U praksi se pokazuje da se radno vrijeme ne poštuje, da nema sigurnosti radnog mjesta, da raste rad na crno i da se stariji radnici diskriminiraju, a Vlada ništa ne poduzima po tim pitanjima, kazala je .

Upitan o stanju u vladajućoj koaliciji, Mrsić je prognozirao da će HNS ostati u koaliciji a štrajk u prosvjeti uskoro završiti dogovorom o povećanju plaća.. “Plenković želi predsjedavati EU-om a HNS ne želi se riješiti veza s državnim poduzećima, državnim tajnicima, ministrima u Vladi”, ustvrdio je.

(Hina) xmpv ymvr

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Prosvjedi zbog silovanja diljem Hrvatske!

U mnogim gradovima širom Hrvatske očekuju se prosvjedi zbog slučaja silovanja djevojke u Zadru. Prosvjedom se sustavu želi poslati poruka da je nekažnjavanje zločina zapravo zločin

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti