NOVI PROCES Direktor Podravke svjedočit će na suđenju menadžerima za navodnu milijunsku štetu

Sve se radilo u silnoj želji da se kriminalizira svaka poslovna odluka u kojoj smo mi optuženici sudjelovali, pritom selektivno birajući koga će se za što optužiti, a koga neće - naglasio je Saša Romac u svojoj obrani


Autor: podravski.hr — 23.12.2018. / 10:48 Crna kronika

Pavlović, Romac i Lacić na optuženičkoj klupi

Marin Pucar, čelnik koprivničke Podravke, svjedočit će na suđenju bivšim članovima uprave Saši Romcu i Josipu Pavloviću koji su zajedno s vlasnikom zadarske Adrije Miodragom Lacićem optuženi da su Podravku oštetili za 17 milijuna kuna.
Suđenje trojcu u utorak je nakon četiri godine sutkinja Božica Mišak morala početi iznova jer su tužitelji na posljednjoj raspravi potpuno izmijenili optužnicu. Osim Pucara, na sudu će svjedočiti i zaposlenici zadarske riboprerađivačke tvrtke Marin Rudić i Neven Lacić.
Prema prvotnoj optužnici, trojac se teretio da su sklopili ugovor o skladištenju i zamrzavanju ribe za 630.000 kuna mjesečno iako je Podravka Adriji već plaćala skladištenje. Osim toga, Romca se tereti i da je, kao zastupnik i suvlasnik tvrtke Quorum iz Praga, s Lacićem sklopio ugovor da će za Adriju istražiti tržište. Romcu su platili te je on podigao i zadržao 92.500 eura, a posao nikada nije obavljen. Saši Romcu na teret se stavlja i da je, kao zastupnik Quoruma, tvrtki Podravka Poljska za istraživanje tržišta naplatio 40.000 eura. Na posljednjoj raspravi okrivljeni su menadžeri sutkinji Božici Mišak iznijeli svoje obrane.
– Sve se radilo u silnoj želji da se kriminalizira svaka poslovna odluka u kojoj smo mi optuženici sudjelovali, pritom selektivno birajući koga će se za što optužiti, a koga neće – naglasio je Saša Romac u svojoj obrani.
Drugooptuženi bivši član Podravkine uprave Josip Pavlović rekao je kako je Podravka prihvatila obračun razlike naknade od 14 milijuna kuna Adriji s tim da ni Romac, ali ni on osobno, nisu imali posla s tim. Miodrag Lacić branio se vrlo opširno i potpuno različito nego tijekom dosadašnjeg tijeka kaznenog postupka. Porekao je krivnju, objasnio u detalje sve dijelove poslovnog odnosa Adrije i Podravke i naglasio kako je cijeli posao s Adrijom vodio Krunoslav Bešvir. Što se tiče poslova u Češkoj, Lacić je rekao kako je posrednik Jan Raich tražio 100.000 eura za ugovaranje prodaje Adrije u pet najvećih lanaca u Češkoj. (ke)
FOTO: CROPIX