Novi projekt Hrvatskih voda u Novigradu: Cilj je spriječiti moguće poplave

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije


NOVIGRAD PODRAVSKI – Nakon što smo nedavno pisali o investiciji Hrvatskih voda i obnovi zapuštenog rukavca rijeke Drave na području općine Ferdinandovac, doznajemo kako u Vodama planiraju još jedan veći zahvat na području Podravine – točnije u općini Novigrad Podravski i manjim dijelom na teritoriju susjedne općine Virje.

Radi se o uređenju više kilometara vodotoka Komarnice koji spada u podravski sliv Bistra. Glavni je cilj zaštititi okolne parcele i objekte od bujičnih poplava koje se nerijetko svake godine događaju uslijed jačih oborina. Plan im je urediti već erodirane dijelove korita i zaštititi od budućeg propadanja.

Kako doznajemo, dio zahvata trebao bi biti uz već naseljeni dio Novigrada Podravskog, a većina tamo gdje nema objekata. Ova investicija, za koju Hrvatske vode traže procjenu za studiju utjecaja na okoliš, bit će zahtjevna i zbog činjenice da se u blizini zahvata nalazi i željeznička pruga te most preko Komarnice. Sveukupno, radi se o otprilike pet kilometara dugoj dionici koju treba sanirati. Dodajmo i kako je najbliže područje zaštićene ekološke mreže, ono iznimno važno za očuvanje ptica, 10 kilometara od lokacije uređenja.

U Hrvatskim vodama kažu kako će tijekom uređenja planiranog zahvata doći do privremenog negativnog utjecaja na vizualnu kakvoću krajobraza uslijed prisutnosti građevinskih strojeva i mehanizacije, materijala i pomoćne opreme.

– To će biti lokalnog i kratkoročnog karaktera te će prestati po završetku uređenja. Uređenjem vodotoka Komarnice doći će ipak do trajnog uklanjanja drvenaste i grmolike vegetacije, odnosno gubitka prirodnog vizualnog elementa – šume, koja području daje karakterističan izgled te razbija monotoniju okolnih poljoprivrednih površina – naveli su u Hrvatskim vodama, no i dodali kako će se uređenjem vodotoka postići ujednačeni krajobraz.  

Novigradski načelnik otkrio nam je i kako Općina ima velike planove s revitalizacijom Komarnice. Upravo ovaj tjedan imaju sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda kojima će predstaviti svoj plan.

– Želja nam je i napraviti utabanu pješačko-biciklističku stazu, kaskade kako bi se usporio inače dosta brz protok vode kad je ima. Naravno, želja nam je vratiti i vodu u potok. Također, zbog odlične konfiguracije mislim da bismo ponovno mogli vratiti negdašnje kupalište kakvo je bilo tamo 80-ih godina prošlog stoljeća – rekao je načelnik Zdravko Brljek.

Nasreću, na novigradskom području posljednjih godina nije bilo značajnijih poplava, a pamtimo tek probleme koje su bujice donijele u rujnu 2014. godine, kad je bila proglašena i elementarna nepogoda, i to za više podravskih općina. Inače, prema procjeni rizika od poplava, kad bi velike bujice krenule ovakvom Komarnicom, ugrožena bi bila naselja Novigrad i Molve, ali i pogoni CPS-a, Janafa te brojne poljoprivredne površine.


FOTO Arhiva Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI