Novi prostori: Nakon 17 godina dočekali jednosmjensku nastavu

U Varaždinskoj županiji prošli tjedan krenula je nastava za 9256 učenika osnovnih škola, a svečanost obilježavanja početka nove školske godine upriličena je u Martijancu, gdje je održano otvorenje dograđene i obnovljene zgrade.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Trudimo se svim mladim obiteljima omogućiti uvjete da ostanu ovdje živjeti. Izgrađenim vrtićem prošle godine i energetski obnovljenom osnovnom školom stvaramo odlične uvjete za naše školarce – rekao je na otvorenju načelnik Branimir Nađ. Zahvaljujući ulaganju vrijednom 9,5 milijuna kuna, u sklopu kojeg je uređeno šest novih učionica, 191 učenik u 14 razrednih odjeljenja nastavu u OŠ Martijanec napokon pohađa u jednoj smjeni.

– Nakon 17 godina konačno smo dočekali jednosmjensku nastavu. Zahvaljujem svima koji su tijekom godina radili u istom smjeru, bilo je tu i načelnika i župana, a prošle je godine postignut dogovor i uvjeti potrebni za dogradnju te je sve završeno sada s novom općinskom vlasti. Treba napomenuti da smo odmah dogovorili i dodatno uređenje sportskih terena za što će i Općina i Županija izdvojiti dodatne financije – rekla nam je ravnateljica Sonja Huzjak. Ravnateljica je dodatno istaknula kako se dogradnjom oko 650 kvadrata obrazovni proces mijenja te je novost produženi boravak u sklopu kojeg su zaposlene i dvije nove učiteljice, a ako interes bude dobar, u suradnji i uz sufinanciranje Općine, učiteljice iz produženog boravka dobit će ugovore na neodređeno.

– Uz dvoranu i uz stari dio škole koji je obnovljen, naši učenici i zaposlenici imaju ukupno na raspolaganju tri tisuće kvadrata korisnog prostora. Velika pomoć bit će nam to što smo u potpunosti izmjestili i rekonstruirali školsku kuhinju koja je dosad bila u nemogućim uvjetima. Uveli smo i dva odjela produženog boravka, zasad se javilo 40-ak učenika, što je veliki interes s obzirom na to da imamo 92 učenika nižih razreda, tako da gotovo polovica ostaje. Smatram da je to velika pomoć za roditelje i vjerujem da će dobro funkcionirati – rekla je ravnateljica Huzjak. Osim produženog boravka, ravnateljica je naglasila i veliki skok u broju prvašića pa je tako u odnosu na prošlu godinu upisano 11 učenika više, a projekcije i popunjenost vrtića daje sigurnost za nadolazeće godine.

– Nadamo se da smo prošli ove nekakve krizne godine zbog kojih i sad imamo mali problem sa satnicama jer u dva godišta ‘fali’ po jedan razredni odjel, ali uz puno organizacije uspijevamo to nekako pokriti. Sada s novim prostorom, jednosmjenskom nastavom i produženim boravkom već prvih dana vidimo promjene jer nam se vratilo nekoliko učenika koje su roditelji vozili u druge škole tako da smo zasad jako zadovoljni – rekla je ravnateljica.

Na kraju je pojasnila i kako se novim vrtićem, dograđenom školom i obnovljenim igralištima u Martijancu izgradio jedan kampus koji nije samo obrazovni centar, već se popodne tu održavaju i mnoge druge aktivnosti.

– Sada imamo cijeli kompleks s vrtićem, školom i dodatnim sadržajima i tu je sada jedan odgojno-obrazovni sportski i kulturni centar. Omogućeno je da se prostori popodne koriste i za nešto drugo, za neke izvannastavne aktivnosti, a dosad je bilo teško sve uskladiti jer učenici idu u glazbene škole, treniraju u sportskim klubovima, a samo smo mi bili u dvije smjene i naša su djeca bila u problemu. Zahvaljujem i roditeljima, učenicima i zaposlenicima na strpljenju. Bilo je buke, prašine, radova, bilo je naporno i iscrpljujuće – rekla je za kraj ravnateljica Huzjak.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI