Novi ravnatelj u neočekivanim uvjetima: Knjižnica čak ni za rata nije bila zatvorena!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Gradska knjižnica i čitaonica Ludbreg jedna je od najaktivnijih manjih knjižnica iako posluje u prostoru od samo 180 četvornih metara. Projekt izgradnje nove knjižnice u Ludnregu već je dugo u pripremi, a s obzirom na situaciju izgleda kako bi se početak gradnje mogao još odgoditi iako je već mnogo uloženo u projektnu dokumentaciju i pripremu projekta.

Stjepan Stjepić diplomirani je novinar koji ima položen i stručni bibliotekarski ispit, a u knjižnici je radio 90-ih godina te usporedno stekao puno novinarskog iskustva. Bio je novinar Ludbreškog lista i Radio Ludbrega, a 1996. odlazi u Zagreb i radi na HRT-u do siječnja ove godine kada je preuzeo funkciju ravnatelja knjižnice. Stjepić je autor nekoliko dokumentaraca te tisuća priloga objavljenih u gotovo svim TV emisijama, a bio je i urednik emisije ‘Pogled preko granice’.

– Novu sam funkciju preuzeo 10. siječnja ove godine nakon što je bivšoj kolegici ravnateljici istekao mandat i mislim da sam se dobro snašao. Zapravo sam se vratio na posao koji sam radio i prije. Što se tiče same struke, nije se tu bogzna što puno promijenilo. Mislim da je posao izazovan, ponajprije što u malim knjižnicama kao što je ludbreška nema pratećih službi. U knjižnici nas ima četvero zaposlenih i svi radimo sve – napomenuo je Stjepan Stjepić.

Ludbreška je knjižnica u 2019. imala 1507 članova i više od deset tisuća posjeta u knjižnicu, a posudili su više od dvadeset tisuća knjiga. Najviše knjiga posuđuju djeca osnovne škole i radnici – službenici, a slijede ih srednjoškolci, umirovljenici, studenti i vrtićarci, dok je knjižnica zabilježila i puno posjeta kada su članovi slobodno vrijeme provodili u knjižnici.

– Mnogi članovi knjižnice, kao i oni koji nisu članovi, koriste prostor knjižnice za provođenje svog slobodnog vremena za čitanje knjiga, časopisa, razgovor s prijateljima te korištenje internetske usluge, a time je ostvareno 20.098 posjeta knjižnici. Svake godine nabavljamo knjiga u vrijednosti od 100.000 kuna – ispričao nam je ravnatelj Stjepić konkretne brojeve knjižnice.

Najveći problem ludbreške knjižnice je prostor koji bi trebali dobiti izgradnjom nove, moderne knjižnice, što je projekt za koji je završen glavni i izvedbeni projekti te je izdana građevinska dozvola.

– Ukupna površina objekta je 4.400 metara četvornih i prema mojim informacijama projekt nove knjižnice za sada je još na „čekanju“. Za njega treba osigurati oko 30 milijuna kuna.  U planu je bilo da se nova knjižnica gradi novcem iz fondova Europske unije. Uovom trenutku doista ne znam kad će Grad Ludbreg osigurati novac  za taj projekt – napomenuo je Stjepić.

Ravnatelj Stjepić nada se kako će se s projektom ipak nastaviti čim ranije jer trenutna situacija nije ni po standardima, a čitaonica gotovo i ne postoji te bi knjižnica mogla ostati i bez prostora dječje igraonice, što bi bila velika šteta.

– Za sve naše programe imamo na raspolaganju samo 180 metara četvornih, a prema standardima nama treba minimalno 450 četvornih metara. Police su pune, nemamo više kamo s knjigama. U ovome trenutku naš je najveći problem što ćemo početkom sljedeće godine ostati bez prostora dječje igraonice. Time su programi rada s najmlađima, po kojima je naša knjižnica poznata i na nacionalnoj razini, dovedeni u pitanje. Iskreno se nadam da će Grad Ludbreg za nas naći prihvatljivo rješenje – istaknuo je ravnatelj Stjepić.

Knjižnica se kao i svi ostali u novom problemu našla i pojavom koronavirusa te su zbog njega morali zatvoriti knjižnicu za korisnike.

– Ne sjećam se da je knjižnica ni za vrijeme rata 1991. bila zatvorena, a nekako istovremeno kad je donesena odluka o zatvaranju, Grad je donio odluku o smanjenju bruto osnovice plaća za četiri posto. Ako ovo potraje, ostat ćemo i bez dijela prihoda od članarine pa će biti manje novca za dio programa koje sufinanciramo. Bojim se da neke programe nećemo moći realizirati ili ćemo ih odgoditi. Izgleda da ćemo morati stvarati svoj fond e-knjiga i omogućiti korisnicima pretraživanje dostupnih baza podataka – rekao je novi ravnatelj, no ipak je ostao pozitivan i siguran da će ova mala knjižnica, koja je već dugi niz godina srce grada Ludbrega, riješiti svoje probleme.

– Teško je predviđati što će se dogoditi, ali vjerujem da će se stanje uskoro normalizirati i čim se ukinu ograničenja, mi ćemo biti na usluzi našim korisnicima.  Optimist sam i unatoč nekim lošim trendovima, vjerujem da će ljudi više čitati, a mi im to trebamo omogućiti – zaključio je Stjepan Stjepić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI