NOVI SLUČAJ NA SJEVERU Oca četvero djece poslali u zatvor jer ne plaća alimentaciju iz prvog braka

Ostao je dužan oko 40.000 kuna, pa je potkraj 2015. osuđen na uvjetnu kaznu uz obvezu da najkasnije za dvije godine podmiri dug


Autor: podravski.hr — 07.10.2018. / 12:01 Crna kronika

Ilustracija / U zatvoru završio već drugi neodgovorni otac

Zdravko (35) iz okolice Varaždina morat će na deset mjeseci u zatvor jer nije plaćao alimentaciju za dvoje  malodobne dječice iz prvog braka. Ostao je dužan oko 40.000 kuna, pa je potkraj 2015. osuđen na uvjetnu kaznu uz obvezu da najkasnije za dvije godine podmiri dug.
No, kako to nije učinio, Općinski sud mu je ovih dana opozvao uvjetnu kaznu i strpao ga u zatvor. To će u probleme baciti i njegovu novu suprugu s kojom također ima dvoje male djece. Kako će se oni uzdržavati dok glava obitelji bude u zatvoru – nije poznato.
Inače, to je već drugi slučaj opoziva uvjetne i slanja u zatvor na sjeveru Hrvatske zbog neplaćanja uzdržavanja za djecu, a o prvom slučaju o kojem smo nekidan pisali možete pročitati OVDJE.
Na sudu je svjedočila Zdravkova bivša supruga koja je rekla kako je on obećavao da će otići u Austriju kako bi zaradio novac radi podmirenja cjelokupnog duga, ali veli da su to bila samo pusta obećanja jer je to mogao učiniti u ovih pet godina samo da je imao volje.
– Sada nastoji opet da mu se produži rok za plaćanje, ali on ne plaća ni redovne iznose za alimentaciju – upozorila je bivša supruga.
Zdravko se, s druge strane, žalio kako se preselio na more i tamo živi s novom obitelji i dvije male curice koje također mora uzdržavati, a plaća mu iznosi tek 5000 kuna mjesečno.
– Kad platim stanarinu, režije i uzdržavanje za ovo dvoje djece, ne preostaje mi puno novaca iz kojih bih mogao platiti uzdržavanje, tako da sam donio odluku da idem raditi u Austriju. Imovine također nemam, a stanarina na moru iznosi mi 3000 kuna, dok za režije plaćam 800 kuna – kukao je Zdravko.
No, sutkinja prema njemu nije imala previše milosti jer zaključuje kako je riječ “o osobi mlađe životne dobi, koja je radom na bilo kakvim poslovima mogla zaraditi novčana sredstva za uzdržavanje i ovo dvoje djece, za koje od 2012. jedino doprinosi za njihov odgoj i obrazovanje majka”.
– Osim toga, osuđenik nije dostavio, u vezi vlastitih troškova koje je imao, nikakvu materijalnu dokumentaciju koja bi bila vjerodostojna. Ujedno je neprihvatljivo da majka i zakonska zastupnica djece je jedina koja mora doprinositi za njihovo uzdržavanje od 2012. godine te da jedino ona odgovorno svako mjesec mora znati na koji način će osigurati potrebne novčane iznose za hranu, obuću, odjeću, školu i druge vrste izvanškolskih aktivnosti svoje malodobne djece, dok osuđenik u svim rokovima koji su mu dani za ispunjenje obveze prema djeci nije reagirao, iako je prema zakonu dužan pridonositi za odgoj i obrazovanje svoje djece – zaključuje se u opozivu uvjetne presude.
Zdravku sada jedino preostaje pripremiti pidžamu i četkicu za zube jer odlazak u zatvor više neće moći izbjeći. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA