Novi soj pred vratima: Puno zarazniji i opasniji, čak i za one koji su bili zaraženi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vijest o katastrofalnim posljedicama pandemije koronavirusa u brazilskom gradu Manausu prošlog proljeća obišle su svijet te su vijesti iz Brazila bile jedne od glavnih. Snimke niza ljesova bile su zastrašujuće, a bolnice su bile pretrpane. No u travnju prošle godine situacija se postepeno počela umirivati, a znanstvenici su mislili kako je grad od dva milijuna stanovnika stekao imunitet krda jer je bolest preboljelo 75 posto stanovnika.

Nažalost, sreća i mir nisu dugo trajali jer je broj novozaraženih krajem godine počeo naglo rasti. Ispostavilo se da je riječ o novom soju virusa.

Prvo se mislilo kako se radi o britanskom ili afričkom soju no zapravo je bila riječ o novoj mutaciji. Virolog Nuno Faria s Imperial Collegea u Londonu i njegov tim sekvencirali su verzije virusa pronađene u Manausu i otkrili set od 21 mutacije koji se nije nalazio u drugim verzijama u Brazilu.

“Mislim da gledam u nešto vrlo čudno, i dosta sam zabrinut zbog toga”, rekao je Faria kolegi, piše New York Times.

Posebno su ga brinule mutacije koje su znanstvenici već uočili u britanskim i južnoafričkim verzijama, nazvanim B.1.1.7 i B.1.351. Naime, istraživanja i laboratorijski eksperimenti pokazali su da virus ima mutacije na proteinima šiljka koji mu služe da uđe u stanicu i zarazi ju. Obje verzije imale su mutaciju koja im je omogućavala da se lakše i brže šire.

Verzija iz Manausa, nazvana P.1, također ih je imala. Ali ta verzija imala je i mutacije koje su virusu omogućavale da pored antitijela u našem organizmu prođe neopaženo što znači da osoba koja je već preboljela COVID-19 i ima antitijela svejedno ponovo može oboljeti dođe li u kontakt s tom verzijom virusa. Novo istraživanje, koje još trebaju pregledati drugi stručnjaci, objasnilo je novi val epidemije u Brazilu. Glavni razlog je upravo to što ova verzija može zaraziti i ljude koji imaju antitijela te to što je ona više zarazna i širi se 2,2 puta brže od ostalih sojeva.

Najmanje 25, a najviše 61 posto ljudi koji su preboljeli COVID-19 može se ponovo razboljeti ako dođe u doticaj s tom novom P.1 varijantom, piše u istraživanju.

Dok su Faria i njegov tim proučavali vrstu koja će se tek nazvati P.1, isti su soj početkom godine otkrili i japanski virolozi kod četvero turista koji su se vratili s puta u Amazoniji. Faria je nastavio pratiti širenje P.1 u Manausu i otkrio kako je već početkom siječnja bio prisutan u 87 posto uzoraka iz Manausa. Do početka veljače, bio je jedina prisutna podvrsta, piše Jutarnji list.

Za sada još uvijek nije poznato koliko su dosad odobrena cjepiva učinkovita u zaštiti od nove verzije virusa.

U Brazilu ljude cijepe cjepivom AstraZenece koje je tamo pokazalo učinkovitost u 60 do 90 posto slučajeva. Koriste i cjepivo kineskog Sinovaca za koje se ispostavilo kako je u Brazilu tek 50 posto učinkovito.

U laboratorijskim uvjetima Faria i kolege uočili su kako su i antitijela koja tijelo razvija nakon cijepljenja također manje uspješna u zaustavljanju P.1 varijante. Faria ističe kako to ne mora značiti da neće uopće štititi od oboljenja, a vrlo vjerojatno će i dalje štititi od najtežih slučajeva.

Eksperimenti s novim sojem za sada nisu isprobani na cjepivima Pfizer, Moderna i Johnson&Johnson, ali vjerojatno će uskoro biti budući da je prvih šest slučajeva P.1 soja već zabilježeno u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Još šest slučajeva prijavljeno je i u Sjedinjenim Državama, a NYT piše kako je uočen i u još 23 države diljem svijeta. U svim tim državama vrlo će se vjerojatno natjecati s britanskim sojem, koji je podjednako zarazan i u brojnim zemljama je na putu da postane dominantna verzija virusa. No, ako uistinu može zaraziti i one koji su koronu već preboljeli, lako bi se moglo dogoditi da i prestigne britanski soj.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI