Novi sukob u Križevcima: “Sramota je da su neke stranke odluku o aglomeraciji dobile prije Grada!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Križevački su gradski vijećnici u četvrtak održali sjednicu Gradskog vijeća koja će ući u povijest kao prva sjednica nekog vijeća u županiji održana telekonferencijski, no s druge strane, tehnički i komunikacijski može poslužiti kao primjer svim drugim jedinicama lokalne samouprave koje u ovo vrijeme ne održavaju sastanke iz dobro znanih razloga.

Na dnevnom redu bile su dvije vrlo bitne točke, prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna radi osiguravanja sredstava za financiranje projekta aglomeracije, najvažnijeg i najvrjednijeg projekta na području Križevaca, teškog čak 256 milijuna kuna, te prihvaćanje ugovora o partnerstvu na istom projektu. Za ovu je godinu osigurano 3,5 milijuna kuna u gradskom proračunu, a ostatak do 15 milijuna, koliki je gradski udio, osigurat će se iduće dvije godine. Iako je svih pet točaka dnevnog reda usvojeno jednoglasno, najveća se rasprava povela baš oko rebalansa, pa su tako vijećnici Ivica Švagelj (HDS) te Marijan Vuković (HSS) upozorili kako se ta stavka u proračunu trebala napraviti još i lani, a vijećnik Vuković kazao je kako se boji da će uskoro trebati novi rebalans zbog smanjenja prihodovne strane.

– U ovoj situaciji pandemije vidjet ćemo da prihodovnu stranu treba bitno smanjiti zbog poreza na dohodak i drugih prihoda. Same izmjene nisu dobre i tako se izmjene ne rade. Nadam se da će biti napravljene kako treba. Aglomeraciju podržavam, ali ovaj rebalans ne jer je prihodovna strana nerealna – kazao je Vuković, no gradski mu je pročelnik za financije Ivan Biškup odgovorio kako se zasad gradski prihodi ne smanjuju, a ovisno o daljnjem razvoju situacije razmišljat će se i o tome.  

– Projekt aglomeracije prekretnica je u životu grada. Jasno stajemo iza našeg vodnog isporučitelja, benefiti za ovaj grad nemjerljivi su. Kad završe ove mjere, održat ćemo prezentaciju projekta, budite svjesni povijesnog trenutka – kazao je vijećnicima gradonačelnik Mario Rajn te se osvrnuo na kritike oporbe ‘zbog odugovlačenja s projektom’, čije je prihvaćanje u Grad stiglo prošli utorak.  

– Kako takvi dokumenti mogu doći do političkih stranaka. Nepojmljivo se da službeni dokument koji potpisuju četiri strane nesmetano kola društvenim mrežama. To je neprimjereno za bilo koju javnu osobu, a kamoli tijelo. Mi još nismo stigli pročitati odluku o prihvaćanju aglomeracije, a neki su već komentirali i kritizirali – upozorio je Rajn nakon prigovora Ivice Švagelja o lošoj suradnji Grada i naših saborskih zastupnika.

Klub nezavisnih vijećnika isti se dan oglasio priopćenjem.

– Oporba je putem medija gotovo svakodnevno »bombardirala« građane strahovima, upozorenjima i pitanjima o sposobnosti aktualne gradske administracije o pokretanju i odrađivanju aktivnosti toga velikog projekta. Podsjećamo da je krajnji rok ključne obveze za pokretanje cijelog projekta, dakle za izdvajanje vodnog dijela poslovanja iz Komunalnog poduzeća, bio 31. prosinca 2012. godine, a to bivša vladajuća garnitura (od 2001. do 2017.) predvođena tadašnjim gradonačelnikom, gospodinom Brankom Hrgom, nije znala ili nije htjela napraviti. Tek dolaskom administracije Marija Rajna, a s podrškom nezavisnih vijećnika i naših partnera iz SDP-a, ta je obaveza brzo i učinkovito odrađena te je projekt započet, pri čemu je današnjom odlukom potvrđen njegov nastavak. Dakle, ostat će zapamćeno da je najveći infrastrukturni projekt u povijesti grada Križevaca započela administracija Marija Rajna, i to, usuđujemo se reći, usprkos »lobiranjima« od strane pojedinih »službenih dušobrižnika« projekta – stoji u priopćenju Saše Ružića, predsjednika Kluba Nezavisnih vijećnika.

Podsjetimo, u sklopu projekta aglomeracije planira se gradnja 53 kilometra nove kanalizacije, rekonstrukcija 13 kilometara postojeće kanalizacije, gradnja 9,5 kilometara vodovodne mreže te rekonstrukcija 19,5 kilometara stare vodovodne mreže. Nakon ove odluke sljedeći je korak potpisivanje ugovora.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI