NOVI SVJEDOCI TERETE BANKARA: Direktor Vrtiprah je i od nas tražio mito za odobrenje kredita

Šef koprivničke banke navodno je imao jasnu 'tarifu': za odobravanje kredita, sumnja se, trebalo je platiti od 5 do 10 posto


Autor: podravski.hr — 23.05.2013. / 14:19 Aktualno

KOPRIVNICA – Uskok je ispitao nekoliko novih svjedoka u istrazi protiv Borisa Vrtipraha, direktora poslovnice Erste banke u Koprivnici, koji je prije tri tjedna uhićen u trenutku dok je, u unaprijed dogovorenoj policijskoj akciji, primao mito za odobrenje kredita kontroverznom poduzetniku Siniši Ježoviti.
Svi novi svjedoci, a među njima su i poznati koprivnički poduzetnici, Vrtipraha navodno terete za traženje mita u postupku odobrenja kredita. No, za dio tih navoda već je nastupila zastara jer se sumnja u korupciju dogodila prije više od pet godina.
Vrtiprah je i dalje u istražnom zatvoru koji mu je određen nakon što je ulovljen s 1500 eura mita u automobilu. Zagrebački istražni sudac Zdenko Posavec odredio mu je jednomjesečni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, uništavanja dokaza i ponavljanja kaznenog djela.
Službeno, istraga protiv Vrtipraha zasad je otvorena samo zbog primanja 1500 eura mita od Ježovite, ali postoji mogućnost da se proširi na nove slučajeve. Nove svjedoke Uskok, naime, ispituje svaki tjedan, a neki se sami javljaju. Šef koprivničke banke navodno je imao jasnu ‘tarifu’: za odobravanje kredita, kako sumnjaju istražitelji, trebalo je platiti od 5 do 10 posto, ovisno o visini odobrenog iznosa.
Nakon Vrtiprahova uhićenja, funkciju privremenog direktora Erste banke u Koprivnici obnaša Vlado Lazar, voditelj poslovnice te banke u Đurđevcu.
Na fotografiji: Borisu Vrtiprahu (desno) određen je jednomjesečni istražni zatvor