Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Novi trošak za ribiče, ali nova iskaznica vrijedit će doživotno

Hrvatski športsko-ribolovni savez donio je odluku o izmjeni članske iskaznice Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza. Nakon zamjene ribičkih ispita, ovo je novi koraka ka digitalizaciji izdavanja ribolovnih dozvola. Naravno, i ovaj put se radi o dodatnom trošku za ribolovce, no ovoga puta iznos je nešto manji te je cijena izrade članske iskaznice 35 kuna.

Radi se o iskaznici koja vrijedi doživotno, te je predviđena i za višestruko članstvo ribiča, što pojednostavljeno znači da će ribič s jednom iskaznicom moći biti član više društava, tj. gdje god poželi i plati članarinu. Nova članska iskaznica već se izdaje ove godine i uz osobne podatke sadržava i QR code, na kojem će svi podaci o članstvu u određenoj udruzi biti vidljivi prilikom očitanja.

– Zakonom o slatkovodnom ribarstvu propisana je obveza članstva u HŠRS-u prilikom kupnje godišnje dozvole za sportski ribolov, te se radi točne evidencije članstva sustav kompletno digitalizira. Svakom ribiču će se izdati samo jedna članska iskaznica HŠRS-a bez obzira na članstvo u više udruga. Skeniranjem QR koda kroz centralnu bazu ovlaštenici, ribočuvari i udruge moći će vidjeti gdje je ribolovac član i gdje je podmirio obveze članstva u udruzi tj. ovlašteniku ribolovnog prava za tekuću godinu. U QR kodu bit će mogućnost iščitavanja i drugih podataka kao na primjer zaštitne mjere i lovostaji, te zakonske regulative bitne za svakog sportskog ribolovca i ostalo – naveli su u Hrvatskom sportsko-ribolovnom savezu.

Kadetske kategorije, navode u Savezu, nemaju obvezu nove članske iskaznice, no ako imaju položen ribički ispit i žele, mogu uzeti trajnu člansku iskaznicu. Obveza ove članske iskaznice kreće s juniorskim kategorijama i obvezom polaganja ribičkog ispita. Ribiči koji ne žele novu člansku iskaznicu ne moraju je imati u ovoj godini. Bez nove članske iskaznice od 1. siječnja 2023. ribič neće moći kupiti dozvolu za sportski ribolov koja je vezana uz članstvo u udruzi, a u ovoj je godini omogućeno da se izvrši zamjena kako bi se što jednostavnije odradilo prijelazno razdoblje. Odluka HŠRS-a je da ribič plaća cijenu trajne članske iskaznice.

Cijena izrade iskaznice je 35,00 kn koju plača ribič, i svi drugi dodani iznosi vezani za ovu iskaznicu nisu važeći i nisu obvezujući, kažu u Savezu. Na klubovima i ovlaštenicima je hoće li sufinancirati ili financirati izrade članske iskaznice svojim članovima. Recimo tako da je ŠRD Ludbreg donio odluku da će svojim članovima financirati izradu članske iskaznice, dok se zasad nitko drugi nije tako očitovao.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI