NOVI UDAR Mislili ste da je nakon groblja, vode, smeća i parkiranja gotovo s dizanjem cijena? E, nije!

Nije još puno usluga pod kontrolom gradske uprave koje uopće više mogu poskupjeti. Tu su još samo komunalni doprinos i cijene dječjih vrtića. Da, i prirez čije je uvođenje tabu tema za SDP od 2001. godine, otkad vlada u Koprivnici


Autor: podravski.hr — 09.11.2018. / 14:18 Aktualno

Sat kupanja na koprivničkim bazenima poskupio za dvije kune

Val poskupljenja u Koprivnici, čija se gradska uprava diči nedavnim svrstavanjem „podravske metropole“ među pet velikih hrvatskih gradova u kojima se živi najbolje, nastavlja se. Ovaj put na red su došle ulaznice za gradske bazene na Cerinama, a uskoro poskupljuje i komunalna naknada.
Na Cerinama je od 1. studenoga na snazi novi cjenik. Sat kupanja za odrasle skočio je s 15 na 17 kuna, što je poskupljenje od oko 14 posto. Proporcionalno su rasle i sve ostale usluge. Poskupljenje je nastupilo kriomice budući da ga iz gradske tvrtke Komunalca, koja upravlja kompleksom na Cerinama, nisu najavili niti su o njemu izvijestili javnost.
U proceduru je pak pušten i prijedlog odluke o određivanju vrijednosti boda za obračun komunalne naknade, odnosno iznosa koji građani plaćaju po četvornome metru nekretnine, a bod bi, umjesto dosadašnjih 50 lipa, iznosio 63 lipe, što je povećanje od točno 26 posto. Onima koji su, primjerice, dosad kvartalno (za tri mjeseca) plaćali stotinjak kuna komunalne naknade, to će poskupljenje na razini cijele godine iz kućnog budžeta izbiti stotinjak kuna više.
– Vrijednost boda nije se mijenjala od 2009. godine, dok su istodobno za to vrijeme rasli troškovi održavanja komunalne infrastrukture. Također, kroz proteklo razdoblje izgrađeno je i nove infrastrukture koju je potrebno adekvatno održavati, a ujedno se u idućem razdoblju planiraju i projekti poboljšanja postojeće komunalne infrastrukture uza zadržavanje visokog standarda održavanja te je stoga potrebno uskladiti vrijednost boda za obračun komunalne naknade sa stvarnim potrebama sredstava za obavljanje navedenih poslova – piše u prijedlogu koji potpisuje gradonačelnik Mišel Jakšić.
Komunalna naknada je namjenski prihod koji gradska blagajna ubire od vlasnika stambenih i poslovnih prostora, garaža i građevinskog zemljišta, a služi isključivo za održavanje i građenje komunalne infrastrukture. To je ujedno, iza poreza na dohodak, najveći proračunski prihod i lani je iznosio oko 23 milijuna kuna. To će reći da gradska uprava iz džepova građana namjerava namaknuti još najmanje šest milijuna kuna.
Ove godine u Koprivnici su već poskupjeli parkiranje, voda, grobljanske usluge i odvoz smeća. Od početka studenoga skuplje su i bazenske ulaznice, a nakon što to odobri Gradsko vijeće, gore ide i komunalna naknada.
Nije još puno usluga pod kontrolom gradske uprave koje uopće više mogu poskupjeti. Tu su još samo komunalni doprinos i cijene dječjih vrtića. Da, i prirez čije je uvođenje tabu tema za SDP od 2001. godine, otkad vlada u Koprivnici. (hš)

Gradski bazeni Cerine

FOTO: ROBERT MIHALJEVIĆ