Novi umirovljenici imat će 80 kuna višu mirovinu nego prošle godine

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplatio je u ožujku 6731 mirovinu građanima koji su pravo na nju stekli prvi put u 2021. godini. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, riječ je o gotovo 600 novih umirovljenika više, a njihova prosječna mirovina veća je za 80 kuna.

U prvom redu, mirovine su porasle zbog toga što se počelo s usklađivanjem mirovina, a otkad se to napravilo, porasle su dvaput. Osim povećanja, novi umirovljenici ostvaruju i druge pogodnosti kao što su dodatni staž od šest mjeseci za svako dijete, umanjenje penalizacije te bonifikacija za rad nakon stjecanja uvjeta za mirovinu.

Prema podacima HZMO-a, u ožujku su isplaćene mirovine za 6731 korisnika koji je pravo na mirovinu prvi put stekao u 2021. godini. Valja reći da u taj broj nisu uračunati oni koji su to pravo također stekli, ali im se isplaćuje predujam, odnosno akontacija, sve do isplate redovne mirovine. Također, brojka ne obuhvaća ni novoumirovljene branitelje, vojnike i pripadnike HVO-a, prenosi mirovina.hr.

Njihova prosječna mirovina iznosi 2361 kunu, što je 200 kuna manje od ukupnog umirovljeničkog prosjeka koji, prema općim propisima, iznosi 2567 kuna. No, u odnosu na isto razdoblje lani, pomaka ima jer smo tada imali oko 600 novih umirovljenika manje, čija je mirovina bila manja za 80 kuna.

Veća mirovina novoumirovljenih građana rezultat je malim dijelom i većeg staža koji se u odnosu na prošlu godinu u prosjeku povećao za osam mjeseci pa tako oni danas imaju 31 godinu i četiri mjeseca radnog staža. Povećala se i dob pa su novi umirovljenici godinu dana stariji te u prosjeku imaju nešto više od 63 godine. U odnosu na zajednički prosjek svih umirovljenih, radili su pola godine dulje.

Kada gledamo po vrstama mirovina, od 6731 novoumirovljenih, najviše ih je u starosnoj mirovini, njih 2427. Dodatno, u starosnoj mirovini za dugogodišnjeg osiguranika ih je 1116, dakle ukupno 3543. U prijevremenu starosnu mirovinu otišlo ih je 904, a dvoje zbog stečaja poslodavca. U invalidsku mirovinu je otišlo 305, a u obiteljsku 1977 njih, piše mirovina.hr.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI