Novi val epidemije je pred nama, a više od polovice ljudi ne želi se cijepiti!

U velikoj anketi (rezultati na kraju članka) Podravskog lista, u kojoj je glasalo čak 966 naših čitatelja, potvrdilo se ono što se već mjesecima očituje u javnom prostoru, a posebno je intenzivirano posljednjih tjedana i najavama o mogućnosti uvođenja obaveznog cijepljenja – ljude je navedena tema itekako podijelila!

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Anketa nije demografski reprezentativna, no ipak potvrđuje određene trendove i gotovo „u korak“ ide s postotkom cijepljenih i onima koji to nisu ili ne žele. Na pitanje „Jeste li se cijepili“ odgovor „Da“ dalo je 41,20 posto ili 398 čitatelja, a odgovor „Ne, ali hoću“ dalo je dodatnih tri posto ili 29 glasača, a to zbrojeno odgovara i postotku potpuno procijepljenih u našoj županiji koji se sad već kreće oko 45 posto. U najvišem postotku, čak 48,14 posto ili 465 čitatelja, odgovorilo je „Nisam i neću“. Onih neodlučnih je 7,66 posto, to jest 74-ero.

Zanimljivo je da čak 52,17 posto ili 504 glasača misli da cjepivo nije sigurno, dok 30,85 (298) posto misli da je sigurno. Onih koji „ne znaju“ je 16,98 posto (164). Ipak, u jednom se većina slaže, a to je da cjepivo ne bi trebalo biti obavezno i to je potvrdilo čak 72,46 posto čitatelja (700 od 966). Njih 27,54 posto misli da bi cjepivo trebalo biti obavezno. Gotovo svaki četvrti anketirani potvrdio je da bi cijepio svoju djecu, dok ih 62,53 posto ili 604 to neće napraviti. Njih 14,18 posto ili 137 još nije sigurno bi li cijepilo svoje mališane. Pitali smo čitatelje i jesu li doživjeli kakav pritisak okoline ili poslodavca da bi se morali cijepiti i tri četvrtine ih je reklo da nije, a njih 241 od 966 imalo je to iskustvo.

Koliko ova „vruća“ tema „napaljuje“ i dijeli društvo potvrđuje i objavljeno istraživanje britanskih znanstvenika koji su došli do spoznaje da postoji korelacija između onih koji se odbijaju cijepiti i nešto slabijih kognitivnih sposobnosti, čitaj inteligencije. Na našoj Facebook stranici imali smo rekordnih gotovo 4000 komentara na objavu i još 575 na podijeljene objave.

U županijskom Stožeru ističu kako je cijepljenje važno i vjerojatno ključno da bismo izbjegli novi jesenski lockdown. Zbog toga su i pojačali ljetnu shemu cijepljenja, a prvi veliki punkt bio je jučer u Koprivnici gdje se drugom dozom Pfizera i 1. i 2. Moderne cijepilo više od tisuću sugrađana.

Sljedeći veliki punkt je iduću nedjelju ponovno u Koprivnici te Đurđevcu, a 8. kolovoza i u Križevcima. I u našoj županiji kreću s organiziranjem događaja i koncerata na koje ćemo moći samo s COVID potvrdama. Jedan takav koncert, prvi, održan je na Šoderici u subotu, no odaziv je bio nikakav. I dalje je moguće cijepljenje tijekom tjedna ponedjeljkom, srijedom i subotom, uz najavu svojim obiteljskim liječnicima te u Zavodu za javno zdravstvo.

Epidemiološka situacija trenutno nije alarmantna, no nije ni dobra. U proteklih sedam dana ponovno imamo rast broja zaraženih, a tjedan smo završili sa 37 novooboljelih i 22 ozdravljena. Nakon gotovo dva mjeseca imali smo i jedan smrtni slučaj, preminuo je pacijent u koprivničkoj Općoj bolnici koji je imao koronu i ostale komorbiditete. Trenutno je u koprivničkoj bolnici troje pacijenata s COVID-om, a 35 je aktivnih slučajeva u cijeloj županiji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI