NOVI VAL OTPUŠTANJA U KOPRIVNICI: Iz Podravke odlazi najmanje 500 radnika

Naš izvor iz Podravke tvrdi kako postoji načelna suglasnost državnih i mirovinskih fondova da se Mršića smijeni već na skupštini dioničara u srpnju iduće godine


Autor: podravski.hr — 24.12.2012. / 10:55 Aktualno

KOPRIVNICA – Podravku sljedeće godine očekuje novi val otpuštanja: iz tvrtke, prema našim informacijama, odlazi najmanje 500 radnika!

 
O drastičnom kresanju troškova bilo je riječi na sjednici Nadzornog odbora Podravke koji je u srijedu usvojio plan poslovanja za 2013. godinu. Podravka je priopćila kako je “naglasak na povećanju operativne efikasnosti poslovanja”. Iza toga, kako se govori, kriju se otkazi, i to bez stimulativnih otpremnina od 4000 kuna po godini staža. Svi koji odu dobit će samo ono što im pripada po zakonu: šest prosječnih plaća.

 
Mirovinski fondovi, koji drže više od 30 posto vlasničkog udjela u kompaniji, dobili su zeleno svjetlo Vlade, koja putem svojih fondova kontrolira 26 posto dionica, za snažno restrukturiranje Podravke. Više se neće čekati s rješavanjem viška zaposlenih i odstranjivanjem neprofitabilnih dijelova kompanije. Čelnik Uprave Podravke Zvonimir Mršić navodno se opirao tim zahtjevima, ali bez uspjeha.

 
sef no stimac s mrsicemMršićeva pozicija u Podravki, upozorava naš izvor blizak NO-u,sve je slabija, a prevlast u upravljanju kompanijom, korak po korak, preuzimaju mirovinci. Najprije je, upravo na njihovo inzistiranje, s mjesta direktora mesne industrije Danice smijenjen Dragan Habdija i na njegovo mjesto postavljen Vladimir Bunić koji će, po svemu sudeći, bez milosti provesti smanjenje troškova i broja radnika.

 

 

Potom je u srijedu na sjednici NO-a odlučeno kako u Upravu Podravke ulazi i Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa, i to kao šesti član. Kolarićevo imenovanje, tvrdi naš sugovornik, dodatno će osnažiti poziciju mirovinaca koji su na ‘liniji’ sa članovima Uprave Jornom Pedersenom i financijašem Miroslavom Klepačem. Na drugoj strani upraviteljskog stola, uvjetno rečeno, ostali su Mršić te domaće članice Uprave Jadranka Ivanković i Olivija Jakupec.

 
Jorn PedersenNaš izvor iz Podravke tvrdi kako postoji načelna suglasnost državnih i mirovinskih fondova da se Mršića smijeni već na skupštini dioničara u srpnju iduće godine, a najviše šansi da postane novi šef Uprave ima Danac Jorn Pedersen koji uživa veliko povjerenje mirovinaca.

 
(Opširnije o previranjima u Podravki čitajte u Malom Podravskom koji je izašao u petak, 21. prosinca)