Novi zahtjev Stožera: Ugostitelji, stišajte glazbu!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Glazba u ugostiteljskim objektima uskoro uskoro bi mogla biti tiša kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, prenosi portal jutarnji.hr.

Nacionalni stožer civilne zaštite uskoro bi s predstavnicima ugostitelja trebao raspraviti moguću novu mjeru koja bi trebala pomoći u suzbijanju širenja novog koronavirusa.

Nedavno smo pisali o istraživanju koje je potvrdilo da se virus lakše prenosi glasnim govorom i pjevanjem pa je upravo to razlog zbog kojeg bi se glazba u kafićima mogla stišavati.

Naime, virus se širi kapljičnim putem, dijelom aerosolom, a poznato je da je jačina glazbe često puno veća od dozvoljenih 65 decibela, što je otprilike jačina razgovornog govora, pa ljudi govore sve glasnije kako bi nadglasali buku. Uzmemo li u obzir da dolazi hladnije vrijeme i da ćemo većinom boraviti u zatvorenim prostorima, to bi moglo predstavljati plodno tlo za širenje virusa SARS-CoV-2.

Razmišljanja stožera podupiru i istraživanja znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta po kojima primjerice smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji. (jutarnji.hr)

Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šaptanja i vike, odašilje 50 puta više čestica. Naime, šaptanje stvara buku od 35 decibela, običan razgovor od 65, glasan govor 75, a vikanje 100 decibela, što je 30 više od buke koju stvara gradski promet. Inače, buka od 100 decibela najviše je dopuštena u noćnim klubovima po hrvatskim zakonima. (jutarnji.hr)

Ova odluka ide u korist i ljudima i ugostiteljima budući da se neki objekt može zatvoriti na neko vrijeme ako ga se registrira kao žarište zaraze.

FOTO Goran Stanzl / POOL / PIXELL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI