Sabor donio novi Zakon o vinu: Administrativno rasterećenje vinarima od 33 posto

Podravski list profile

ZAGREB, 23. ožujka 2019. (Hina) – Hrvatski sabor u petak kasno navečer izglasao je novi Zakon o vinu koji bi trebao olakšati vinarima pristup tržištu, te predviđa decentralizaciju ocjenjivanja vina, veću kontrolu na terenu te administrativno rasterećenje od 33 posto u odnosu na postojeće propise.

Zakon u sustav vinarstva i vinogradarstva unosi nove elemente: ukidaju se sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te se time 12 milijuna kuna vraća sektoru vinarstva za marketinške aktivnosti, ukidaju se evidencijske markice, koje su bile obvezna prije stavljanja vina u promet, te se uspostavlja marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska.

Većinom glasova donijet je i Zakon o željeznici kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije, i to s četvrtim ‘željezničkim paketom’, čiji su glavni ciljevi uspostava jedinstvenog europskog željezničkog prostora i pojednostavljenje zakonodavnog okvira.

Tim se zakonom uređuje pitanje upravljanja željezničkom infrastrukturom, njen pravni status, izdavanja i ukidanja dozvola, neovisnosti upravitelja infrastrukture i željezničkih prijevoznika, željezničke usluge i naknade, te ne-diskriminirajući pristup željezničkoj infrastrukturi i željezničkim uslugama.

Prošao je i Zakon o veterinarsko-medicinskim proizvodima, kojem je cilj omogućiti brže i jednostavnije izdavanje odobrenja za proizvodnju proizvođačima veterinarsko-medicinskih proizvoda, kao i smanjenje administrativnih barijera.

Izglasane su i tehničke izmjene više zakona po kojima će inspekcijske poslove iz nekoliko područja od 1. travnja ove godine preuzeti Državni inspektorat.

Osim toga, Sabor je prihvatio i više izvješća, među njima o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije od 27. listopada 2017. do 15. srpnja 2018., kao i izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za prošlu godinu.

Sabor je odbio izmjene koje su u zakonima o upravljanju državnom imovinom i o deviznom poslovanju predložili oporbeni Miro Bulj i Klub Živog zida.

Za člana Nadzornog odbora HBOR-a imenovao je SDP-ova Sašu Đujića a razriješio SDP-ova Borisa Lalovca. Joška Klisovića i akademika Željka Reinera Sabor je imenovao članovina Sveučiličnog savjeta Sveučilišta u Zagrebu.

(Hina) xmpv yneba

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti