Novi župan: Gradnja brzih cesta na Sjeveru Hrvatske sad je konačno realna!

Razgovarao Matija Dolenec

Anđelko Stričak (HDZ) u drugom krugu lokalnih izbora za župana Varaždinske županije pobijedio je, po mnogima, pomalo i iznenađujuće Radimira Čačića. S njim smo razgovarali o prvim mjesecima njegova mandata, prioritetima, o odnosu Županije prema ludbreškom kraju te o političkim odnosima.

Ovaj intervju objavljen je u tiskanom izdanju Podravskog lista u ponedjeljak…

PL: Nije još prošlo 100 dana otkako ste stupili na dužnost župana Varaždinske županije, no bližimo se toj brojci. Kakvi su vam dojmovi, vidim, raspored vam je popunjen…

Moram priznati, ovaj je posao dinamičniji negoli sam očekivao. Nastojim primiti svakoga tko mi se najavi s nekim problemom ili idejom, smatram da je to moja obveza, a to mi dodatno opterećuje raspored. Ipak, ne žalim se nego nastojim biti što učinkovitiji.

PL: Što se tiče stanja Županije, jeste li zadovoljni financijskim i općim stanjem županijske uprave, ima li tu nekakvih potreba za promjenama?

Uvijek može biti bolje, a naravno i gore. Prema tome, to je više pitanje osobnosti i percepcije. Ako je svaki izazov, svaki problem za nekoga u startu nesavladiv, tada idete u smjeru razmišljanja da je problem nerješiv i bavite se samo opravdanjima. Ako shvaćate da problem postoji, tada idete u drugom smjeru, pozitivnom, optimističnom, te problem rješavate. Znači, to je samo pitanje pristupa. Imate dio političke scene na kojoj su pojedini načelnici i gradonačelnici svaki tjedan u suzama, a i druge koji su se primili posla. Zato su nas građani i birali da rješavamo probleme.

PL: Koji bi bili prioriteti u Vašem mandatu?

Još prije dvije ili tri godine započelo se s projektiranjem brze ceste od Varaždina preko Ivanca do Lepoglave, a u sljedećem razdoblju potrebno je definirati daljnju trasu prema Krapini. Imamo godinu do dvije da odlučimo hoće li cesta ići bliže Bednji, odnosno dvorcu Trakošćan pa za Krapinu ili će ići preko Očure. Zalažem se za prvu varijantu, tako da jedan od najljepših hrvatskih dvoraca približimo turistima ili turiste tom dvorcu i kraju koji je zaista predivno ruralno područje. Potom, sada su u proceduri izmjene i dopune prostornog plana, a njime planiramo nastaviti s izgradnjom varaždinske obilaznice koju bismo spojili na istočnu obilaznicu Nedelišća. Naravno, tu je i Podravska magistrala. Prema tome, smatram da je sad vrijeme da se svi župani sa sjevera Hrvatske založe za izgradnju brzih cesta.

Izgradnja potrebnog prostora u sklopu zdravstvenih ustanova, ulaganja u dodatne kapacitete u socijalnu skrb, izgradnja i dogradnja škola i dvorana u sklopu osnovnih i srednjih škola, svakako su među prioritetima. Naravno, tu je uvijek briga o zaštiti okoliša. Trenutno se grade dvije aglomeracije, izgradnja treće treba početi u rujnu, ludbreška je projektirana, za aglomeraciju Veliki Bukovec treba još pričekati izmjene i dopune prostornog plana, a aglomeracije Novi Marof i Lepoglava su u visokom stupnju projektiranja. Također, jedan od prioriteta će svakako biti proglašenje Ivanščice parkom prirode.

Naravno, kao prioritet nameće se i pitanje sigurnosti građana zbog izazovnih vremena u kojima živimo, od epidemije koronavirusa do migrantske krize, tako da s Ravnateljstvom Civilne zaštite razgovaramo o izgradnji regionalnog centra na lokaciji s koje bi on bio dostupan susjednim županijama. To je pet glavnih prioriteta mojeg programa u ovom mandatu: brze ceste, zdravstvo, obrazovanje, zaštita okoliša i sigurnost. Sve ostalo će se na to nadovezati.

PL: Puno se govori o tom savezu na sjeveru i njegovim županijama, je li napravljeno nešto konkretno? U kojem je stadiju projekt da se županije povežu i da mogu zajednički nastupati, između ostalog, i prema EU fondovima? Godinama se o tome govorilo, ali nikada iz političkih ili drugih razloga nije došlo do realizacije.

U pravu ste, izgleda da je prije bilo lakše uspostaviti prekograničnu suradnju nego suradnju među županijama. Međutim, stvari su se promijenile i mislim da to sad ide u dobrom smjeru. Između ostalog, ovaj tjedan u posjet Varaždinskoj županiji došla je ministrica Tramišak, župani sa sjevera Hrvatske te smo još detaljnije razgovarali o suradnji. Moja je pretpostavka da bismo u idućih mjesec ili dva mogli potpisati sporazum ili ugovor vezan za sve bitne investicije za cijeli sjever. Dakle za Bjelovarsko-bilogorsku, Međimursku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku i Varaždinsku županiju.

PL: Koji su Vam najvažniji planovi na ludbreškom području, dakle, u samom gradu Ludbregu, te na području općina Veliki i Mali Bukovec,  Martijanec te Sveti Đurđ? Kakvo je stanje u vezi projekta Bukotermal koji je započet i bio je jedan od prioriteta bivšeg župana Čačića?

Teško je izdvojiti određeni dio županije kao zaseban dio, više-manje sve se na neki način nadovezuje. Ako gledamo zdravstvo, naša Opća bolnica Varaždin bitna je za sve stanovnike županije, pa čak i šire, a u sklopu nje planiramo, osim objedinjenog hitnog bolničkog prijama i dnevne bolnice koji su u izgradnji,  izgraditi i opremiti zgradu centralnog operacijskog bloka. To je bitno za sve. Kad govorimo o obrazovanju, planiramo u određenim srednjim školama osnovati strukovni centar izvrsnosti kao spoj srednjoškolskog obrazovanja, visokoškolskih institucija i realnog sektora. Brze ceste su također bitne, ne samo za ludbreški dio, nego za cijeli sjever Hrvatske. Promet se iz naseljenih mjesta treba izmjestiti na brze ceste, a osim što to olakšava i pospješuje gospodarski razvoj, dovodi i do kvalitetnijeg života svih naših građana koji žive uz postojeće prometnice.

PL: Niste mi odgovorili za Bukotermal. Je li Vam taj projekt prioritet ili nije?

Da, nama je to prioritet i smatram da je to jako dobra investicija s kojom ne samo da nastavljamo, nego ćemo poduzeti sve da je i ubrzamo koliko god to bude moguće.

PL: U dobrim odnosima  ste s gradonačelnikom Ludbrega  Dubrvkom Bilićem, bivšim SDP-ovcem , a on vas je i podržao prije izbora za razliku od nekih načelnika iz ludbreškog kraja koji su stali na drugu stranu. Kakva je suradnja s načelnicima općina iz ludbreškog kraja i gradonačelnikom Bilićem?

Ne samo da sam dobar s gradonačelnikom Bilićem, nego sam dobar sa svima.

Uoči izbora uvijek postoje pozicioniranja, ali to naravno nakon izbora, nakon što birači izreknu svoju volju, ne bi smjela biti prepreka za suradnju. Prema tome, mogu reći da sa svim gradonačelnicima i načelnicima dobro surađujem bez obzira na stranačku pripadnost.

PL: Varaždinska županija ima župana iz HDZ-a. Vrlo vjerojatno je vodstvo stranke izrazito zadovoljno tom činjenicom, no neke su naznake da premijer Plenković, predsjednik HDZ-a, ima namjeru pomladiti stranku. Kakvo je stanje s varaždinskim HDZ-om i s ludbreškim gdje je HDZ malo neaktivniji?

Mi smo sad u procesu unutarstranačkih izbora na lokalnoj razini. U rujnu počinje izborni proces kojim se biraju nova vodstva temeljnih organizacija, potom slijede izbori za općinska i gradska vodstva te bi do kraja godine trebala biti izabrana i nova županijska vodstva. Naravno, svaka općinska i gradska organizacija upravo sada ima priliku izabrati svoje vodstvo, pa tako i ludbreška organizacija HDZ-a. Znači, sve ovisi o članovima.

PL: Vratimo se ne kraju u Ludbreg, Govorili ste o Srednjoj školi Ludbreg i centru izvrsnosti pa ako mi još kratko možete reći koji planovi? Znam da je bilo planova o izgradnji   sportske dvorane, itd.

Što se tiče školstva, prvog dana nastave u novoj školskoj godini otvaramo novoizgrađene prostore u sklopu OŠ Martijanec, u koju je uloženo ukupno 7,3 milijuna kuna. U Osnovnoj školi Veliki Bukovec također je pri kraju velik projekt rekonstrukcije za organizaciju nastave u jednoj smjeni, u kojem surađujemo s općinama Veliki i Mali Bukovec. Vrijednost te investicije je 13.000.000 kuna, od čega je Varaždinska županija izdvojila 9.750.000 kuna,  a uz to i dodatnih 650.000 kuna za sanaciju postojećeg dijela školske zgrade i za vanjsko uređenje. U OŠ Ludbreg rekonstruirano je vanjsko igralište u suradnji s Gradom Ludbregom.

Što se pak tiče Srednje škole Ludbreg, u opremanje strojarskog praktikuma i uređenje novih učioničkih prostora uloženo je 1,2 milijuna kuna. Ludbreška Srednja škola će biti jedan od nositelja programa budućeg strukovnog centra izvrsnosti za strojarstvo.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI