NOVO NA TRŽIŠTU U Podravskoj banci od prošlog tjedna moguće je kupiti investicijske dijamante

Povijesni podaci pokazuju kako je kretanje cijene dijamanata do sada bilo vrlo stabilno, za razliku od cijene zlata koja je u posljednjih dvije godine pala za 30 posto


Autor: podravski.hr — 08.08.2013. / 10:08 Aktualno

Podravska banka prva u Hrvatskoj uvela je u svoju ponudu ulaganje u investicijske dijamante, a njihove primjerke klijenti mogu potražiti u svim poslovnicama ove banke.
– Klijentima nudimo drugačiji način ulaganja koji do sad nije bio moguć u našoj državi. Riječ je o dugoročnoj investiciji, od pet do sedam godina, u ‘opipljivu’ imovinu, no pritom ne bi trebalo uložiti više od 15 posto svoje imovine – kaže Sanda Fuček Šanjić, prokuristica i direktorica Sektora poslovanja s građanima Podravske banke, te naglašava kako postoji široka paleta dijamanata koje klijent može kupiti unutar 11 kategorija kvalitete. Najmanja investicija pritom iznosi 5300 eura, a najveća 80000 eura.
– Posljednjih deset godina vrijednost dijamanata godišnje je prosječno rasla za 4,5 posto. Povijesni podaci pokazuju kako je kretanje cijene dijamanata do sada bilo vrlo stabilno za razliku od cijene zlata koja je u posljednjih dvije godine pala za 30 posto, no kod svakog ulaganja postoje određeni rizici pa takvi podaci ne mogu biti garancija dobiti u budućnosti– kaže direktorica Fuček Šanjić.
Ukupna svjetska proizvodnja dijamanata iznosi svega 20 posto proizvodnje zlata na godišnjoj razini pa su dijamanti prava rijetkost. U svijetu ima tek 25 rudnika dijamanata, a posljednje nalazište otkriveno je prije 16 godina u Zimbabveu.
– Investicijski dijamanti podskupina su dijamanata, najboljih karakteristika, a procjenjuje se kako takvi čine udio od tek 1,75 posto svih pronađenih dijamanata. Isključivo su bijele boje, okruglog reza i nemaju fluorescenciju. Nikad nisu teži od 1,5 karata kako bi prilikom prodaje bili što likvidniji na tržištu – kaže direktorica Fuček Šanjić.
Svaki investicijski dijamant kupljen u Podravskoj banci ima lasersku gravuru, a klijent će dobiti i certifikat jednog od tri najveća svjetska instituta, policu osiguranja te posebnu zaštitnu karticu.
– Na njihovu kupovinu plaća se samo PDV. Nema poreza na kapitalnu dobit niti poreza na luksuz pa takvo ulaganje ima bolji porezni tretman u odnosu na neka druga ulaganja – ističe Sanda Fuček – Šanjić te dodaje kako će svaki klijent zainteresiran za kupnju dijamanta biti upoznat sa svim detaljnim informacijama.
– Klijentu zainteresiranom za kupnju dijamanta naši će zaposlenici dogovoriti sastanak s mjerodavnim agentom u bilo kojoj poslovnici Podravske banke. Sastanak je informativnog karaktera, bez obveze na kupnju. Tek tada, kad je potpuno informiran, klijent odlučuje o kupnji dijamanata – kaže Sanda Fuček Šanjić te objašnjava kako u slučajevima kada klijent odluči prodati svoju investiciju, agent garantira da će u zadanom roku od 90 dana dijamant i prodati. Time ulaganje u investicijski dijamant postaje likvidna investicija.
Cijene dijamanata, kaže Fuček Šanjić, mijenjaju se kvartalno, lako ih je provjeriti na internet stranici POBA-e i IDB-a, a Podravska banka uskoro će omogućiti klijentima pohranjivanje dijamanata i u osobnim sefovima Podravske banke.

Foto: ILUSTRACIJA