Novo reciklažno dvorište bit će dovoljno veliko za rastuće količine odvojenog otpada

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U četvrtak je u gradskoj upravi predstavljen početak gradnje i opremanja reciklažnog dvorišta koje će se izgraditi u Herešinu. Kako je pojasnila Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca koji će upravljati dvorištem, dosadašnje reciklažno dvorište u Dravskoj postalo je premalo jer su građani prepoznali potrebu recikliranja te u reciklažno dolazi sve više odvojeno prikupljenog otpada.

– Prema europskim direktivama, do 2022. godine 60 posto mase proizvedenog komunalnog otpada morat će se reciklirati, a već sad mogu reći da je danas Koprivnica na visokih 51 posto, što je veliki uspjeh jer smo lani bili na 42,63 posto, a i taj podatak nas je svrstao već onda na četvrto mjesto u Hrvatskoj – rekla je Nataša Tetec.

Opremit će ga tvrtka Tehnix, čiji je direktor Đuro Horvat

Ukupna vrijednost reciklažnog dvorišta je 5,23 milijuna kuna od čega će nešto manje od 4,2 milijuna sufinancirati Europska unija iz Kohezijskog fonda, a ostatak će platiti Grad Koprivnica. Dvorište će na 2700 metara kvadratnih graditi tvrtka Komfort, a opremiti tvrtka Tehnix, čiji je direktor Đuro Horvat naglasio kako će ovo dvorište biti među najsuvremenije opremljenima u Hrvatskoj, a dotaknuo se i teme Piškornice kao zastarjelog sustava za odlaganje otpada.

Piškornice se dotaknuo i gradonačelnik Mišel Jakšić koji je opomenuo Vladu RH jer još uvijek nije točno definiran plan, odnosno što i kako s otpadom.

– Kao država i društvo nismo dovoljno napravili po pitanju otpada, a nismo niti najsretniji s Piškornicom, ali ona ipak postoji. Očekujemo od odgovornih u Piškornici da uspostave partnerski odnos s Koprivnicom i Komunalcem koji je spreman biti partner u tom projektu. Nećemo pristati na to da u Ivancu dobijemo novu Marišćinu, a novo reciklažno dvorište korak je prema tome da se to izbjegne – kazao je gradonačelnik Jakšić.

FOTO Sonja Markić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI