Novo Spravišče: Pomirbu vježbaju u kleti, bit će čak i repanja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

– Probe održavamo u kleti jer je redateljica skužila da tamo najbolje funkcioniramo – otkriva nam Križevčanin Stjepan Palijan, koji će u predstavi o pomirbi kalničkih šljivara i križevačkih purgera na Križevačkom spravišču ponovno zaigrati rolu varoškog suca.

Dosad je već 15-ak puta odjenuo sudački frak i na glavu stavio cilindar u prikazu pomirbe koja na kraju ponovno završi svađom, i tako već 52 ljeta.

– Tekst predstave nije kodificiran i dosad smo imali nekoliko varijanta, no siže je uvijek isti. Kalnički šljivari spasili su kralja Belu IV. od Tatara u svojoj utvrdi, a on im je zauzvrat dodijelio plemićke titule. Križevčani, kao purgeri, koji su od istog tog Bele IV. dobili povlastice slobodnog kraljevskog grada, bili su ljubomorni na Kalničane – selaki su plemeniti, a mi smo samo purgeri. I onda se uključuje, naravno – ljubav između sina kalničkog kaštelana i kćeri varoškog suca. Raznim kanalima uspostavljeni su pomirbeni kontakti s obiju strana.

Križevčani vole kalničko vino, a Kalničani moraju doći u grad po obleku, na sud… Dogovorena je pomirba, onda i svadba dvoje mladih, ali tijekom svatova mladoženja se zgubil, našli su ga pijanog ko pajceka, a nije obavil ni dužnost prve bračne noći. Opet dođe do svađe, ali se na kraju popije bilikum uz nadu da bu na leto opet došlo do pomirbe – pripovijeda Palijan.

Stjepan Palijan, varoški sudec na Spravišču u Križevcima

Najavljuje kako će se u ovogodišnjem izdanju predstave, čiji će se prvi dio održati u petak, a drugi u nedjelju, na videozidu na pozornici „vrtjeti“ scene koje upravo snimaju, a kaže kako je nova redateljica, Petra Radin, unijela niz osvježenja. Bit će i repanja… Naravno, pomirbena fešta – skupština iliti spravišče – održavat će se prema pravilima koja su kodirana poznatim Križevačkim štatutima.

– Još nismo sve do kraja uvježbali, ali ima dovoljno vremena za to – veli varoški sodec, što bi se danas reklo gradonačelnik, a Palijan će, uostalom, na početku Spravišča iz ruku pravog gradonačelnika Marija Rajna primiti gradske ključeve.

On je po struci inženjer elektrotehnike, a od školskih dana, kaže, sklon je glumi. Uloge varoškog suca prihvatio se na nagovor poznatog novinara Ottonea Novosela, koji je u predstavi glumio gradskog notarijuša.

– Želimo održati svoje tradicije, prvenstveno Štatute, Spravišče i Martinje. Ta nas društvenost vuče od sve većeg otuđenja – objašnjava Stjepan Palijan, koji će ponovno, na 52, Križevačkom spravišču, na tri dana preuzeti ulogu gradskog čelnika.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI