Ljudima obećavao 30 posto zarade mjesečno na devizama. Oni su mu dali oko 350.000 kuna, ali tvrtka je odjednom – “propala”

Županijski sud u Varaždinu je ukinuo oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje utvrdivši da je prvostupanjski sud počinio bitne procesne povrede


Autor: podravski.hr — 01.09.2018. / 8:45 Crna kronika

Ilustracija / Konobarica će na koncu morati vratiti lijepu svotu

Županijski sud u Varaždinu usvojio je žalbu državnog odvjetnika i ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom je muškarac (54) oslobođen optužbe za kazneno djelo prijevare.
“Optužnicom se 54-godišnjaka tereti da je tijekom 2008. i 2009. godine u Koprivnici, koristeći određeni financijski sustav, profesionalno širio sustav pri kojem se od uloženih sredstava očekuje dobitak i pri kojem se sudionicima obećava imovinska korist pod uvjetom da oni ili druge osobe pod jednakim uvjetima pridobiju druge sudionike, pri čemu je dobit imovinske koristi povezana djelomično od poštivanja igre drugih sudionika, čime je oštetio više osoba za preko 350.000,00 kuna”, navodi se u optužnici.
Županijski sud u Varaždinu je ukinuo oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje utvrdivši da je prvostupanjski sud počinio bitne procesne povrede jer je izreka presude nerazumljiva, a razlozi za donošenje oslobađajuće presude su potpuno nejasni- navode u tužiteljstvu.
Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o osobi iz poznate afere s Forexom, odnosno trgovanjem devizama preko stranih tvrtki. Optuženik je u taj biznis uvukao najmanje pet osoba iz Podravine obećavajuči im da će zarađivati od deset do 30 posto mjesečno. Oni su mu povjerovali pa su mu davali novac – od 50.000 do 110.000 kuna – koji više nikad nisu vidjeli.
Prevarant im se kasnije opravdavao da je strana tvrtka preko koje je ulagao u devize propala, pa ne mogu do nova. Oni su sve prijavili policiji i slučaj je tijekom 2011. prvi put završio na sudu. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA