NOVO! U Hrvatskoj 1079 zaraženih, preminula još jedna osoba, kronična bolesnica

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U tijeku je nova presica Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj je potvrđeno kako danas u Hrvatskoj imamo 1079 zaraženih osoba, što je 68 više nego jučer u isto vrijeme. Napravljeno je gotovo 10.000 testiranja ukupno. Još je jedna osoba preminula u KB Dubrava, 85 godina i imala je puno ranijih patoloških stanja.

Na respiratoru je 39 bolesnika, a 92 su oporavljena. U zadnja 24 sata policija je primila 86 dojava o kršenju samoizolacije, a 29 ih je bilo kršenja. Sve ukupno oko 3500 dojava i kršenje kod 1053 osobe.

Zabilježeno je 45 kršenja rada lokala, ugostiteljskih. U Koprivničko-križevačkoj je to jedan lokal.

Najkritičnija područja poput one u Splitsko-dalmatinskoj županiji se raščišćavaju. Prema broju stanovnika nešto lošije je stanje u Krapinsko-zagorskoj županiji, no radilo se o jednom prekograničnom incidentu pa je njih 46 značajan broj povezan s tim događajem.

“Ne bih isticao neko posebno stanje i rekao da je nekontrolirana situacija”, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović:

Poznato mi je da nema nastave na fakultetima, no ako postoji žuran razlog da student ode od kuće u mjesto studiranja mora objasniti razlog. No, propusnice nisu tu da povećamo broj putovanja, nego da osiguramo da ono što je nužno, da se tim ljudima to omogući – da oni budu izuzetak. Nemojte misliti da uživamo u ovome, no da bude liberalnije nemojte misliti da bi ove naše “linearne” brojke bile ovakve. Do danas je izdano već 190.000 propusnica, ako nastavimo tim ritmom onda bi s epidemiološke strane mogle izgubiti smisao.

Policajci koji su u samoizolaciji, onaj tko je štiteći živote i zdravlje, došao u kontakt ili se zarazio, sigurno da neće to osjetiti na plaći i da će mu biti manja. No, i to je nešto što će se u našim kadrovskim službama voditi računa. Ovisi o situacije do situacije.

A danas je potvrđeno i kako je zaražen i ravnatelj Vinogradske bolnice, KBC-a Sestre Milosrdnice, Mario Zovak. Tu informaciju potvrdio je za Jutarnji list i dodao da nema nikakvih simptoma, te se nalazi u izolaciji.

– Zvučat će čudno, ali dobro je da sam sad pozitivan. To znači da ću kada dođe da vrhunca epidemije moći dati svoj doprinos u bolnici, ali ovaj put s imunitetom – zaključuje za Jutarnji.

FOTO Cropix / Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI