NOVO! U Hrvatskoj 1182 zaraženih, stižu stotine Hrvata iz europskih zemalja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kako je potvrđeno na presici Nacionalnog stožera civilne zaštite koja je u tijeku, danas je u Hrvatskoj 1182 zaraženih, što je za 56 više nego jučer u isto vrijeme. Linija je, prema svemu sudeći, i dalje linearna.

Napravljeno je oko 10.800 testiranja, 1014 u zadnjih 24 sata. Oko 10,9 posto testiranih je pozitivno. Preminula su tri bolesnika, svi stariji pacijenti i bili su kronični bolesnici. Na respiratoru ih je 39, oporavljenih 125, a ukupno u bolnicama je 374. Prosječna životna dob je 48,2 godina.

“Naša linija je i dalje linearna, održimo je takvom i poštujmo mjere”, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš.

U Nuštru se zarazilo 4-mjesečno dijete, od majke, njihovo stanje je bez simptoma i prate ga s velikom pažnjom. Imamo 26 do 10 godina i 33 mladih do 20 godina zaraženih. Ima i 143 starijih od 70 godina, a najviše je zaraženih od 50-60 godina.

Do danas u 11.00 izdano je 441.721 e-propisnica, oko 370.000 zahtjeva poslodavaca. Odbijeno ih je oko 13.000. Tijekom dana bit će završen upis za sve skupne zahtjeve pa će doći do povećanja.

Dosad je primljeno 3866 dojava o kršenju samoizolacije, a utvrđeno 1120 koje su ih kršile. Jučer je bilo 64 dojava, a 37 opravdanih.

Jučer su na Franjo Tuđman sletjela tri leta Madrid, Lisabon i Stockholm sa 143 državljana Hrvatske. Pregledani su. Danas dolazi 40 osoba katamaranom iz Ancone, 18 iz Hamburga letom i 118 Hrvata iz Tirola u 6 autobusa. Jučer, na tri leta bila su 143 brisa i nitko nije imao simptome.

U 13 sati su objavljeni prvi rezultati 74 brisa i svi su negativni. To će se ponoviti za sve ostale koji dolaze. Onaj tko ima simptome odmah ide u bolnicu i radi se dijagnoza. Ostali kući na samoizolaciju na 14 dana.

Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera o e-propusnicama:

One su pokazale svoju svrhu i smisao. Mogu se složiti da ih je izdano više od očekivanog. No, to je prvi val izdavanja. Poslije će se ići analitičkim metodama da se vidi imaju li neke smisla. Zanima na si analitika broja odbijenih jer tu je važno vidjeti je li i koliko bilo podnijetih zahtjeva u samoizolaciji.

… i o kriminalu:

Ono što je MUP temeljem izvješća Ravnateljstva kazalo, da sigurnost u zemlji nije narušena. Policajci i u vrijeme epidemije osiguravaju neometano funkcioniranje, u padu su sva kaznena djela, a u porastu su ona organiziranog kriminala i korupcije. No, to se otkriva proaktivnim djelovanjem policije. Povećanja su značajna, kod korupcije, za 160 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine. To nisu djela koja se prijavljuju nego otkrivaju. Razbojništva su u padu 12,7 posto, koeficijent otkrivanja povećan je za 43 posto, imamo i pad teških krađa za 20 posto i provaljivanjem te je pad krađa motornih vozila za 14,4 posto.

Zaključno sa sinoć u 22.00 18 policjskih službenika je zarženo, a 85 je u samoizolaciji.

O mjerema otvaranja tržnica:

Svakodnevno razgovaramo i razmatramo modele. Odluka o prodavanju poljo proizvoda na otvorenim i ograđenim tržnicama ili dijelovima je praktički gotova. S epidemiolozima smo na tome radili i ona će, pod uvjetom da ne bude pogoršanja, vrlo brzo biti donesena.

FOTO Cropix / Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI