Novost: Osiguranje za štete od divljači uključit će i poljoprivredne usjeve

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jedan od nezobilaznih negativnih čimbenika lovnog gospodarenja su štete od divljači. Zbog svojih obitavanja, potrebom za hranom, sezonskom migracijom predstavljaju problem koja se očituje kao šteta.

– Zbog porasta broja motornih vozila i sve veću mrežu prometnica, štete od divljači su u značajnom porastu. Međutim, i utjecajem ljudi na okoliš te intenzivnijem obrađivanjem poljoprivrednih površina, stanište se smanjuje pa se divljač prilagođava novonastalim uvjetima, pa hranu nalaze na poljoprivrednim poljima – kazali su iz Ministarstva poljoprivrede.

Unazad tri godine Ministarstvo poljoprivrede za štete u prometu iz Državnog proračuna osigurano je 52,7 milijuna kuna, no po prvi puta u Hrvatskoj, Ministarsvo je uključilo i osiguranje štete na poljoprivredi, a ukupna vrijednost je 60 milijuna kuna godišnje te se u potpunosti financira iz Dražavnog proračuna.

Iz Ministarstva poljoprivrede istaknuli su kako je predmet novog osiguranja odgovornost osiguranika za štetu od divljači zbog smrti, ozljede tijela te uništenje stvari, te štetu koju divljač prouzroči na poljoprivrednim kulturama.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI