Novosti iz naše Zadruge: Proizvodit ćemo svoju zimnicu za škole i vrtiće!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj održala je u travnju devetu po redu redovnu godišnju skupštinu na kojoj su prihvaćena izvješća o radu za 2020. godinu, financijska izvješća te je donesen plan rada za 2021. godinu. U protekloj je godini zadruga poslovala s „plusom“ pa će tako ove godine uvesti nekoliko noviteta.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Plan je da se kalibrator za krastavce preseli na drugo mjesto, bit će vani, ali natkriveno i preradit ćemo centralno skladište kako bi bili mobilniji i praktičniji tijekom otkupa. Cilj je proširiti i dobavljače za krastavce, papriku i patliđan pošto naš ugovor s Podravkom nema restrikcija u smislu kvota, dakle koliko god proizvedemo, možemo prodati tako da su kod nas svi zainteresirani proizvođači, koliko god mali, dobro došli jer nama znači svaki kilogram – rekao je predsjednik zadruge Saša Lenček koji je dodao i kako su se otkupne cijene digle što je rezultiralo većim brojem kooperanata pa je tako zadruga upisala 12 novih zadrugara.

Saša Lenček

Kao i svake, i ove je godine potpisan eksluzivan ugovor s Podravkom koja zadruzi daje dobre uvjete koji se prenose na kooperante. Ove godine otkup će se vršiti na dvije lokacije u Hrastovskom i Dubovici, a planira se nabava još jednog prijevoznog sredstva.

– Zadruga i dalje nastavlja s praksom koja je i do sada, proizvodnja je šablonska, jedino će se ove godine vršiti dodatan nadzor zbog promjene lista pesticida i herbicida. Opet idemo u pokusna polja za Podravku i tu smo jedni od rijetkih koji to rade. Testirat ćemo novi asortiman za 2022. godinu. To smo radili prošle godine za hajdinu što je prošlo odlično i naši proizvođači su bili iznimno zadovoljni jer su dobili 200 eura veću cijenu za tonu hajdine u odnosu na 2019. kada su sami lokalno prodavali – rekao je Lenček.

Novi projekt koji je apostrofiran kao jedan od važnijih u ovoj godini je projekt izrade vlastite zimnice koji bi trebao krenuti u devetom mjesecu, a u njega se mogu uključiti svi zainteresirani kooperanti i proizvođači povrća. Dozvole je zadruga već nabavila, a proizvođači su dužni osigurati sanitarne uvjete i minimalne tehničke uvjete.

– Radi se o proizvodnji zimnica. Mi ćemo ići u ulaganje staklenki i smjese za zimnice, a ljudi će svoje recepte i svoje proizvode stavljali u zimnice koje ćemo mi plasirati. Cilj je ući u škole, vrtiće, staračke domove i javne ustanove. Ovo je prva godina, znamo da će biti različitih okusa s obzirom na različite recepte, ali mi garantiramo kvalitetu i cilj je da u cijeloj našoj regiji djeca imaju proizvode naših proizvođača – najavio je Lenček.

Dodao je i kako zadruga ostvaruje dobru suradnju s bjelovarskom zadrugom ‘Bjelovarska košarica’ koja će također raditi proizvodnju za ‘Ludbreški kraj’, a radit će se većinom o sirovini za Podravku. Za kraj, predstavio nam je još jednu novinu u zadruzi, sustav Agrivi.

– Radi se o svjetskom sustavu koji je zapravo aplikacija na mobitelu preko koje se od prvog do zadnjeg dana prate svi parametri i statistički podaci proizvodnje. Uz to, sustav upozorava na vremenske uvjete, štetnike i slično. Primjerice, na mobitel dolazi poruka da će sutra biti opasnost od vremenske nepogode ili prelet moljaca i savjetuje čime se treba zaštiti. Tako nema prekomjernog prskanja, nema bacanja nepotrebnoga slobodnom procjenom jer sustav sve vodi – objasnio je predsjednik zadruge.

Dodao je kako sustav Agrrivi vodi i informacije o popunjenosti skladišta te je iznimno koristan u slučaju elementarne nepogode jer prepoznaje podatke i pokazuje sve zahtjeve koje treba ispuniti i predati.

– Smatram da će se ovaj sustav pokazati iznimno korisnim i dobrim u budućnosti. Zasada ga ima 30-ak naših zadrugara koji su se prijavili za korištenje. Taj početni dio traje malo duže jer ima puno unošenja podataka u aplikaciju, ali kada se sve postavi, ona je iznimno jednostavna za korištenje i nemjerljivo korisna i sigurno će biti veliki plus u budućnosti – rekao je na kraju predsjednik Lenček.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Ako vam treba obrok, uzmite smoothie!

Različiti stručnjaci vjerojatno će vam dati različiti odgovor na ovo pitanje. No, svi će se složiti oko jednoga – izbor između ove dvije vrste napitaka

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI