Obavljeno poribljavanje: U podravska jezera pušteno oko 18 tona riba

Prošli tjedan obavljeno je poribljavanje na podravskim vodama kojima gospodari Zajednica ribolovnih klubova Koprivnica i Đurđevac.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Koprivnička Zajednica klubova ove godine poribila je sa 7,5 tona šarana, s tim da je dodatna količina šarana iznad pet kilograma težine puštena u vode u kojima vrijedi pravilo ulovi-pusti.

U te vode pušteno je 360 kilograma šarana. Konzumnog šarana u vode kojima gospodari koprivnička Zajednica
pušteno je čak 7,5 tona, no za razliku od prošle godine, kad je pušten šaran
vretenac, sad je pušten konzumni šaran.

Cijene ribe od prošle godine podigle su se za 35 posto. Prošle godine cijena konzumnog šarana bila je 20 kuna, a sad je 27. S druge strane, u ribnjačarstvu Crna mlaka cijena šarana vretenaca bila je 45 kuna, tako da nam je to financijski bilo previše te smo se odlučili za konzumni šaran – rekao je Ivica Sabolić, predsjednik ZŠRK-a KC.

U vode je također pušteno 3,3 tone amura, 435 kilograma štuke, 375 kilograma deverika te 70 kilograma smuđa. Zbog poribljavanja na sve vode u gospodarskoj osnovi stavljena je zabrana ribolova za sve vrste riba od trideset dana, dok posebno pravilo vrijedi za štuke, gdje zabrana na pojedinima vodama traje do 1. veljače.

Na svim jezerima na kojima je poribljeno stavljene su i obavijesti o lovostaju te su ribiči dužni pročitati obavijest i pridržavati se pravila koja vrijede na vodi na kojoj love.

Mjere koje smo propisali nužne su. Najprije da se riba prilagodi novom staništu, jer je vrlo ranjiva po puštanju. Da bi poribljavanje imalo smisla, moramo dati ribi koja je puštena neko vrijeme za prilagodbu – naveo je Sabolić.

Poribljavanje ribolovnih voda provela i Zajednica sportsko-ribolovnih klubova Đurđevac. Ono je obavljeno prema planu
upravljanja vodama i to s 3500 kilograma šarana, 1280 amura, 1000 deverika te 200 kilograma štuka.

Nakon poribljavanja stavljena je zabrana ribolova od 24 sata na sve vode osim Pjeskare i Čingi Lingija gdje zabrana vrijedi do 26. prosinca. Svim ribičima želim “bistro” u idućoj godini – kaže Siniša Filipović, predsjednik đurđevačke
Zajednice sportsko-ribolovnih klubova.

Foto: ZSRK Koprivnica / Siniša Filipović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI