Obilježeno 30 godina od osnivanja legendarnih koprivničkih “Munja”

Pokraj objekta Karaula nedaleko Šoderice, blizu Koprivnice, danas u četvrtak održana je svečanost obilježavanja 30 godina od osnivanja Jedinice za posebne namjene “Munje” PU koprivničko-križevačke te 30. obljetnice preuzimanja bivše karaule na Šoderici.

Malo je znano da je Koprivnica prva dobila posebnu jedinicu policijskih službenika namijenjenu za posebne prilike. U praskozorje Domovinskog rata tadašnji načelnik PP Koprivnica Krešimir Papac je donio odluku o ustrojavanju posebne policijske jedinice, koje je bila protivna tadašnjim pravilima. No, dalekovidnošću i odvažnošću tadašnjeg zapovjednika koprivničke policije nastala je jedinica Munje, koja je prema riječima Krešimira Papca u sebi sadržavala najbolje i najspremnije koprivničke policajce.

Odluku o osnivanju Munja donio je Krešimir Papac

Oni su prvi zadatak imali vrlo brzo nakon osnivanja, a to je bilo preuzimanje objekta Karaula, pokraj Botova, a to je ujedno i prvi vojni objekat koje je predan na upravljanje Republici Hrvatskoj od strane JNA na području Koprivničko -križevačke županije.

Staloženošću pregovarača, a to su bili Krešimir Papac i Borislav Šaulić, prvi zapovjednik jedinice Munje, tadašnja karaula Milivoj Marjan, a kasnije i koprivnička vojarna predane su u ruke Republike Hrvatske mirnim putem.

-Prisjećao sam se danas tih dana i uvidio, da u drugim mjestima gdje se je išlo na prisilno preuzimanje došlo do velikih materijalnih gubitaka pa i ljudskih žrtva, kod nas je to izbjegnuto. Nakon zadataka u Koprivnici, pripadnici jedinice Munja su sudjelovali u borbi, na brojnim ratištima diljem Hrvatske, kao i sudjelovali u dostavi hrane i streljiva na sva bojišta- rekao je Borisalv Šaulić.

Prvi zapovjednik bio je Borislav Šaulić

Okupljenim pripadnicima jedinice Munje su se obratili i Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, Ratimir Ljubić zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije te Mirosalv Puž, sadašnji načelnik PU Koprivničko-križevačke te i sam pripadnik jedinice Munje. Nakon tog slijedila je podjela zahvalnica svim okupljenim pripadnicima Munja, koji su se prisjetili svojih poginulih i preminulih kolega. Nakon službenog dijela uslijedilo je prigodno druženje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI