Obilježeno 30 godina od osnivanja legendarnih koprivničkih “Munja”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pokraj objekta Karaula nedaleko Šoderice, blizu Koprivnice, danas u četvrtak održana je svečanost obilježavanja 30 godina od osnivanja Jedinice za posebne namjene “Munje” PU koprivničko-križevačke te 30. obljetnice preuzimanja bivše karaule na Šoderici.

Malo je znano da je Koprivnica prva dobila posebnu jedinicu policijskih službenika namijenjenu za posebne prilike. U praskozorje Domovinskog rata tadašnji načelnik PP Koprivnica Krešimir Papac je donio odluku o ustrojavanju posebne policijske jedinice, koje je bila protivna tadašnjim pravilima. No, dalekovidnošću i odvažnošću tadašnjeg zapovjednika koprivničke policije nastala je jedinica Munje, koja je prema riječima Krešimira Papca u sebi sadržavala najbolje i najspremnije koprivničke policajce.

Odluku o osnivanju Munja donio je Krešimir Papac

Oni su prvi zadatak imali vrlo brzo nakon osnivanja, a to je bilo preuzimanje objekta Karaula, pokraj Botova, a to je ujedno i prvi vojni objekat koje je predan na upravljanje Republici Hrvatskoj od strane JNA na području Koprivničko -križevačke županije.

Staloženošću pregovarača, a to su bili Krešimir Papac i Borislav Šaulić, prvi zapovjednik jedinice Munje, tadašnja karaula Milivoj Marjan, a kasnije i koprivnička vojarna predane su u ruke Republike Hrvatske mirnim putem.

-Prisjećao sam se danas tih dana i uvidio, da u drugim mjestima gdje se je išlo na prisilno preuzimanje došlo do velikih materijalnih gubitaka pa i ljudskih žrtva, kod nas je to izbjegnuto. Nakon zadataka u Koprivnici, pripadnici jedinice Munja su sudjelovali u borbi, na brojnim ratištima diljem Hrvatske, kao i sudjelovali u dostavi hrane i streljiva na sva bojišta- rekao je Borisalv Šaulić.

Prvi zapovjednik bio je Borislav Šaulić

Okupljenim pripadnicima jedinice Munje su se obratili i Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, Ratimir Ljubić zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije te Mirosalv Puž, sadašnji načelnik PU Koprivničko-križevačke te i sam pripadnik jedinice Munje. Nakon tog slijedila je podjela zahvalnica svim okupljenim pripadnicima Munja, koji su se prisjetili svojih poginulih i preminulih kolega. Nakon službenog dijela uslijedilo je prigodno druženje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Naša škola nabavlja humanoidnog robota

Zajednica tehničke kulture Đurđevac u suradnji s Gradom i Sveučilištem Sjever prijavila je na natječaj Nacionalne zaklade projekt Đurđevački STEM, a projekt je prošao prvu

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI