Obilježili 215. godinu rođenja ilirca i pjesnika Tome Blažeka

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici simbolično je obilježio 215. godinu rođenja hrvatskog ilirca i pjesnika Tome Blažeka, inače rođenog Peterančanina. Na njegov grob u Varaždinu položeno je cvijeće. Njegov zapušten grob obnovila je Općina Peteranec još prije dvije godine, i to prema napucima konzervatora.

Na spomen-ploču uklesani su njegovi stihovi, koji reflektiraju idealizam ilirskog pokreta o zajedništvu naroda, a koji su i danas iznimno aktualni: Svetog dakle što imamo, Od ljudskog roda, Prijateljstvo jošte samo, Zdarži zemlja ova. 

– Općina Peteranec time je iskazala koliko drži do vlastitog identiteta, baštine i memorije na znamenite Peterančane, koji su ostavili traga u korpusu nacionalne baštine – Ilirskog pokreta. – rekli su iz koprivničkog ogranka Matice hrvatske.

Tomo Blažek je 1837. završio pravo u Zagrebu, a prvu pjesmu na hrvatskom jeziku Domorodac objavio je 1835. godine u znamenitoj Gajevoj Danici. Time se uvrstio u krug poznatih iliraca koji su domoljubnim djelovanjem do sredine 19. stoljeća postavljali temelje za uvođenje hrvatskog jezika kao javnog i službenog u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji. Pisao je i refleksivne, misaone pjesme s notom ironije. 

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI